x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin: Vrem să realizăm South Stream cu orice cost

Putin: Vrem să realizăm South Stream cu orice cost

25 Apr 2010   •   00:00

Rusia este foarte determinată să realizeze gazoductul South Stream indiferent de consecinţe. Prezent în Austria, unde a semnat memorandumul pentru gazoductul South Stream, premierul rus Vladimir Putin a făcut mai multe declaraţii despre proiectele energetice care întretaie Europa.

"Vrem să realizăm acest proiect cu orice cost, ştiind că furnizările noastre către clienţii europeni trebuie să fie diversificate" a spus Putin la conferinţa de presă ţinută împreună cu Werner Faymann, cancelarul austriac.

Faymann a insistat ca South Stream nu prezintă un conflict de interese pentru Austria, deşi ţara este implicată şI în realizarea gazoductului rival, Nabucco, unde este chiar liderul de proiect prin OMV.
După conferinţă, Reinhold Mitterlehner, ministrul austriac al Economiei a semnat acordul interguvernamental cu Sergei Shmatko, ministrul rus al Energiei.
Putin şI Faymann au privit şI cum şefii Gazprom şI OMV, Alexei Miller şI Wolfgang Ruttenstorfer, au semnat alt acord de cooperare în privinţa conductei.
South Stream este programat să fie gata în 2015. Conducta va trece pe sub Marea Neagră, până în Bulgaria. De aici se va ramifica spre Grecia şI Italia, pe de o parte, iar pe de altă parte prin Serbia, Ungaria şI Austria.

Critici la adresa Nabucco

Şi Nabucco este programat să aducă gaze din regiunea Mării Caspice şI tot în Austria, la depozitul de la Baumgartden.
Putin a remarcat că, dacă South Stream are deja furnizori, proiectul UE - Nabucco- încă îi caută.
"Să construieşti o conductă fără contracte nu are niciun sens şI este foarte periculos. Aşa sunt făcute lucrurile. Numiţi un singur contract pentru Nabucco" a adăugat el. "Pentru South Stream, putem semna contracte chiar şI azi sau mâine" a completat premierul rus.
South Stream este aşteptat să aibă o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaz transportat pe an.

×
Subiecte în articol: redactie