Referendumul privind modificarea procedurii de alegere a şefului statului va avea loc în Republica Moldova pe data de 5 septembrie. Decizia a fost luată la şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare. La referendum, moldovenii vor fi întrebaţi dacă vor sau nu să-şi aleagă preşedintele prin vot direct. Comuniştii din opoziţie ar boicota referendumul, dar în acest caz riscă să dispară de pe scena politică.
Procedura în vigoare de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament cu 61 de voturi ale deputaţilor a condus în mod repetat la alegeri parlamentare anticipate. Modificarea Constituţiei în Parlament a fost imposibilă din cauza refuzului comuniştilor de a vota proiectul Alianţei. Aşa că, după consultări cu Consiliul Europei, coaliţia de guvernare de la Chişinău a decis să modifice articolul 78 din Constituţie prin referendum.
La sfârşitul săptămânii trecute, alianţa de guvernare a decis că referendumul va avea loc la 5 septembrie. După aceasta, preşedintele interimar Mihai Ghimpu va dizolva actualul Parlament, iar la mijlocul lunii noiembrie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidenţiale.
Ca să se asigure că referendumul pentru schimbarea procedurii de alegere a şefului statului va fi valid, deputaţii din alianţa de guvernare au modificat Codul electoral prin reducerea ratei de participare. Astfel, "referendumul constituţional se va considera valabil dacă la el vor participa cel puţin o treime din alegători". Totodată, Constituţia va fi modificată în baza deciziei luate de majoritatea simplă a celor care vor ieşi la vot.
În aceste condiţii este practic imposibil ca referendumul să fie invalidat. Cu toate acestea, liderul comunist Vladimir Voronin a declarat că "cel mai probabil PCRM îşi va îndemna susţinătorii să nu participe la acest referendum". Alţi fruntaşi comunişti au menţionat, însă, că o decizie finală va fi luată la plenara activului PCRM. Mai mult, există voci în Partidul Comuniştilor care pledează pentru renunţarea la simbolica "secera şi ciocanul" şi pentru o reformare capitală a partidului.
Analiştii politici spun că Voronin pare hotărât să "înmormânteze" Partidul Comuniştilor odată cu încheierea carierei sale politice. "Să boicotezi acest referendum în condiţiile în care, potrivit sondajelor, 80% din electorat pledează pentru alegerea preşedintelui de către popor este sinucidere politică", susţine analistul Anatol Ţăranu.
În realitate, problema PCRM constă în lipsa unui candidat la Preşedinţie în măsură să concureze cu liderul PLDM, premierul Vlad Filat, sau cu liderul PD, Marian Lupu, deoarece Vladimir Voronin, care este încă destul de popular, nu mai poateă candida pentru un al treilea mandat de preşedinte. În condiţiile în care viitoarele alegeri parlamentare se vor desfăşura concomitent cu cele prezidenţiale, lipsa unui "candidat-locomotivă" la funcţia de şef al statului din partea PCRM va trage partidul în jos. Iată de ce comuniştii au insistat ca şeful statului să fie ales în continuare de către Parlament.
În ultima vreme, comuniştii încearcă să promoveze câţiva tineri cu mesaje extrem de agresive. În dezbaterile televizate, aceştia de cele mai multe ori pierd, deoarece nu pot justifica efectele proastei guvernări 2001-2009 şi îşi bazează mesajele pe speculaţii pe care le repetă ostentativ.
Citește pe Antena3.ro