x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Racheta ares 1-x ar putea fi lansată marţi

Racheta ares 1-x ar putea fi lansată marţi

27 Oct 2009   •   00:00

Agenţia Spaţială Americană (NASA) a amânat până mâine lansarea celei mai mari rachete din lume - Ares 1-X. Programată să fie lansată în cursul zilei de marţi, racheta prototip, având o înălţime de 100 de metri, urma să ajungă în spaţiu fără ehipaj la bord pentru a testa echipamentul tehnologic de la bord - este vorba despre capsula Orion care va înlocui, începând cu 2015, navetele spaţiale americane.



Scopul final al acestor testări este de a pregăti reîntoarcerea omului pe Lună până în 2020, în cadrul Programului Constellation (programul a fost propus de fostul preşedinte George W. Bush şi este în prezent reexaminat de o comisie de experţi independenţi numiţi de Barack Obama. În concluziile sale, comisia oferă cinci mari posibilităţi, printre care menţinerea în funcţiune a acestui program şi o creştere a bugetului alocat lui de trei miliarde de dolari pe an. Raportul complet va fi prezentat joi, dar un rezumat al acestuia a fost deja făcut public în septembrie.
Ares 1-X, cel mai nou vehicul construit de NASA, mai are însă de aşteptat. Întârzierea a fost cauzată de condiţiile nefavorabile - vânturi puternice şi cer înnorat. Experţii de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida au anunţat că vehiculul experimental are două "ferestre de lansare" în dimineaţa zilelor de 28 şi 29 octombrie.
Centrul Spaţial Kennedy pregăteşte în prezent o a doua lansare - a navetei Atlantis către Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Având la bord şase astronauţi, Atlantis ar urma să zboare în ziua de 16 noiembrie, iar misiunea navetei pe ISS - a cincea şi ultima misiune în 2009 a unei navete americane - va fi de 11 zile. După zborul Atlantis, NASA va mai avea efectua doar cinci misiuni înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, care marchează data la care asamblarea ISS (un proiect în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări) va fi finalizată.

×
Subiecte în articol: externe