x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Unde dai și unde crapă: Rachetă lansată din Suedia s-a defectat și a aterizat în Norvegia

Unde dai și unde crapă: Rachetă lansată din Suedia s-a defectat și a aterizat în Norvegia

de Redacția Jurnalul    |    26 Apr 2023   •   11:30
Unde dai și unde crapă: Rachetă lansată din Suedia s-a defectat și a aterizat în Norvegia
Sursa foto: Hepta

 O rachetă de cercetare lansată din Suedia a aterizat în Norvegia din cauza unei probleme tehnice. Incidentul nu a provocat victime sau pagube materiale.

O anchetă este în curs de desfășurare după ce o rachetă de cercetare lansată din Suedia s-a defectat și a ajuns să aterizeze în Norvegia. Ministerul de Externe din Norvegia a declarat că autoritățile norvegiene iau „foarte în serios" orice activitate neautorizată pe partea sa de graniță, potrivit Sky News.

Racheta ajunsese pe orbită la o înălțime de 250 km, unde se efectuau experimente în condiții de gravitație zero, înainte de a se abate de la curs și de a cădea într-o zonă muntoasă din Norvegia.

Aceasta a urmat o traiectorie mai lungă și mai vestică decât cea calculată, a anunțat Corporația Spațială Suedeză (SSC) care a fost în spatele lansării. Practic, racheta suedeză a aterizat la aproximativ 40 de kilometri distanță de locul de aterizare planificat. Autoritățile au anunțat că zona nu este locuită, prima așezare fiind la 10 kilometri distanță.

În prezent, echipele se află la fața locului pentru a recupera racheta și pentru a stabili ce a mers prost.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: racheta defectiune