x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Racheta testată de Iran ar putea atinge România şi Bulgaria

Racheta testată de Iran ar putea atinge România şi Bulgaria

17 Dec 2009   •   00:00

Racheta cu rază medie de acţiune lansată, ieri, de Iran poate atinge Israelul, dar şi România şi Bulgaria, scrie Wall Street Journal. Potrivit presei iraniene, Teheranul a anunţat lansarea unei variante "îmbunătăţite" a rachetei de tip Sejil-2, care, din cauza razei sale de acţiune de 2.000 de kilometri, ar putea ajunge pe coasta Mării Negre, în România şi Bulgaria.



Teheranul a precizat că proiectilul este mai performant decât modelele anterioare, fiind propulsat de un sistem bazat pe combustibil solid. Din acest motiv este mai uşor de lansat comparativ cu rachetele alimentate cu combustibil lichid.

Ministrul iranian al Apărării, generalul Ahmad Vahidi, a declarat că noua armă are scopuri defensive. "Capacităţile balistice ale Iranului sunt strict defensive şi servesc (instaurării) păcii şi a stabilităţii la nivel regional", a afirmat el. "Nu vor fi folosite niciodată împotriva vreunei ţări", a adăugat el.

Preşedintele american Barack Obama i-a acordat Teheranului un termen limită până la sfârşitul anului să răspundă la oferta sa de dialog. Washingtonul şi alte capitale au decis să intensifice sancţiunile odată cu apropierea termenului.

Oficialii de la Casa Albă au apreciat că testarea rachetei va concretiza decizia comunităţii internaţionale. "Fără îndoială, ţinând cont de situaţie, testările rachetelor nu fac altceva decât să submineze afirmaţiile Iranului", potrivit cărora programul său nuclear are o natură paşnică, a declarat purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Robert Gibbs.

×
Subiecte în articol: externe