Un atac cu rachete cel puţin ciudat a avut loc ieri în Orientul Mijlociu. Ţinta aparentă a fost Israelul, dar unele focoase au ajuns în Iordania, transmit AFP, CNN, precum şi mass-media online din Israel.
Multe dintre informaţiile difuzate ieri erau contradictorii, în special cele legate de zona de unde au fost lansate rachetele. Ce se ştia cu siguranţă era că una dintre acestea a lovit staţiunea balneară Eilat, fără a provoca victime.Alte trei proiectile au aterizat în Marea Roşie, a declarat un oficial al poliţiei israeliene, comandantul Moshe Cohen.
O focoasă de tip Grad a atins portul Aqba, din Iordania, aflat în vecinătate. Atacul s-a soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor patru, au anunţat serviciile de securitate, citate de AFP. Victima este un iordanian de 40 de ani, şofer de taxi, care a avut ghinionul să se afle pe strada unde a explodat racheta, scrie site-ul Ynetnews.com. Ancheta Ammanului a demonstrat că racheta a fost trasă de la sud-vest de Aqaba, în afara teritoriului iordanian, potrivit unui oficial din serviciile de securitate.
Poliţia israeliană apreciază că tirul pare să fi fost lansat din peninsula egipteană Sinai. Dar liderii israelieni s-au abţinut să menţioneze acest lucru, pentru a nu pune într-o situaţie delicată Egiptul, cu care cooperează în controlarea frontierei. Însuşi oficialul israelian care a dat detalii despre atac s-a ferit să facă referire la Egipt, mulţumindu-se să spună că tirurile, efectuate la ora 7:45 (ora României), "veneau din sud" - aluzie la peninsula egipteană Sinai, situată la aproximativ 10 kilometri spre sud.
Numaidecât, un oficial din cadrul serviciilor de securitate egiptene din regiune a dat asigurări că "rachetele nu veneau din Sinai".
"Orice tir de acest fel din Sinai ar implica o logistică şi echipamente care nu ar putea exista acolo, având în vedere importanţa dispozitivului de securitate din această peninsulă", în special de-a lungul frontierei cu Israelul, a declarat el.
Primarul din Eilat, Meir Yitzak Halevy, i-a acuzat de atac pe "fundamentaliştii musulmani" care "acţionează" în Sinaiul egiptean. El i-a asigurat pe numeroşii turişti aflaţi în oraş că situaţia este "calmă şi că nu a fost luată nici o măsură de urgenţă".
La fundamentalişti a făcut referire şi preşedintele israelian Shimon Peres, într-o declaraţie remisă după atac. "Orientul Mijlociu este scena unei lupte între tabăra statelor moderate şi cea a extremiştilor care încearcă să dinamiteze orice şansă de pace", a spus Peres.
Repatriaţi de un ofiţer de 82 de ani
Forţele Aeriene Israeliene (IAF) îşi vor spori exerciţiile de antrenament în România, în pofida prăbuşirii unui elicopter în Bucegi, săptămâna trecută. Potrivit Jerusalem Post, comandanţii israelieni consideră că aceste antrenamente sunt importante, deoarece trebuie îmbunătăţită abilitatea piloţilor israelieni de a zbura în zone muntoase. Informaţia apare în contextul în care interesul mass-media israeliene pentru accidentul din România e departe de a se fi stins. Ieri, site-ul Ynetnews.com a publicat un interviu cu ofiţerul care a condus operaţiunea de repatriere a militarilor israelieni decedaţi în România. La 82 de ani, din care 52 petrecuţi în România, doctorul Levy Birtulon este cel mai în vârstă ofiţer din armata israeliană. "Cunosc procedurile de lucru româneşti, aranjamentele şi birocraţia locală, iar acest lucru mi-a permis să sar multe obstacole. Voiam ca toate sicriele să ajungă în Israel până vineri. Mă simţeam responsabil şi m-am bucurat că am reuşit", a spus Birtulon.