Parlamentul ucrainean a abolit, astăzi, legea privind principiile politicii de stat în legătură cu limbile minorităților, adoptată de Parlament în iulie 2012. În virtutea acestei legi, româna avea statut de limbă regională în zonele în care etnicii români erau majoritari.
Parlamentul Ucrainei a abrogat duminică legea 'Cu privire la bazele politicii de stat în domeniul limbilor'. În sprijinul deciziei corespunzătoare au votat duminică 232 de deputaţi, în condiţiile în care erau necesare 226 de voturi, informează ITAR-TASS, potrivit Agerpres.
Legea 'Cu privire la bazele politicii de stat în domeniul limbilor' a intrat în vigoare la 10 august 2012. În conformitate cu documentul, limba rusă a primit statutul de limbă regională în zonele unde este considerată 'limbă maternă' de cel puţin 10% din populaţie. Potrivit guvernului ucrainean, limba rusă a obţinut atunci statutul de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei.
La acea dată, legea privind limbile a fost evaluată neunitar în Ucraina. Opoziţia a organizat o serie de acţiuni de protest, cerând anularea respectivului document, aminteşte ITAR-TASS.
De la intrarea în vigoare a respectivei legi, inclusiv limba română a devenit 'limbă regională' în mai multe localităţi din Ucraina, în special în sate din regiunea Cernăuţi.