Cunoscut drept un susţinător înverşunat al preşedintelui Traian Băsescu din perioada referendumului, Norbert Mappes Niedieck, corespondent al publicaţiilor Die Zeit, Berliner Zeitung, Frankfurter Rundschau, Der Standard (Austria), Handelsblad (Olanda), nu şi-a schimbat părerea, dar critică imixtiunea şefului statului în alegerile parlamentare programate duminică. Într-un editorial intitulat “Eterna luptă pentru putere din România”, publicat de Badische Zeitung, Niedieck semnalează că Traian Băsescu este personajul cheie al campaniei electorale din România. “Un singur om se află în centrul atenţiei în campania electorală din România, şi numele lui nici măcar nu apare pe buletinele de vot: preşedintele Traian Băsescu polarizează din nou concetăţenii săi. Chiar şi susţinătorii săi se aşteaptă la o înfrângere. Afişele sunt puţine. Panourile informative lipsesc cu desăvârşire. Singurul nume care trebuie reţinut în această campanie: Traian Băsescu. Cine votează cu XY, votează cu Băsescu - apare într-un fluturaş electoral. Apoi reprezentanţii USL din teritoriu pot înlocui XY cu contracandidaţii lor din colegiu.
Duminică, România alege un nou Parlament, iar când vine vorba de o majoritate absolută, USL îndeamnă la un vot împotriva preşedintelui detestat. Anul acesta a funcţionat deja de două ori, la alegerile locale şi la referendumul pentru suspendarea preşedintelui. Cu siguranţă va funcţiona şi duminică. Sondajele indică o victorie confortabilă a USL, contracandidaţii preşedintelui. Liderul USL, Victor Ponta, apare rar. Nu participă la dezbateri electorale, însă promite un final al erei Băsescu. În luna mai, Băsescu l-a numit pe Ponta în funcţia de premier, însă doar cu scopul de a-l demonta temeinic. Nici nu a apucat Ponta să se instaleze în funcţie, că preşedintele l-a şi implicat într-un scandal de plagiat. De atunci persistă lupta pentru putere dintre cei doi. Băsescu a supravieţuit unei tentative de debarcare, însă popularitatea sa s-a depreciat considerabil. Băsescu da sau nu. Aceasta este singura întrebare la care trebuie să răspundă românii la “cele mai importante alegeri din ultimii 20 de ani”…Iar preşedintele acceptă provocarea şi apare aproape zilnic la televizor, demontând toate acuzaţiile… Presa se întrece în a agita scandalurile lansate din ambele părţi. Aproape neobservat, România alunecă din cauza conflictului în recesiune”, scrie Norbert Mappes Niedieck.
Radio Deutschland a găzduit vineri dimineaţă o dispută de la distanţă între scriitorul Mircea Cărtărescu şi poeta Nora Iuga. Cărtărescu susţine că “România se află pe marginea prăpastiei” şi “o continuare a procesului antieuropean” l-ar determina să emigreze din România. Nora Iuga a contracarat spunând că presa germană ar trebui să înveţe mai mult despre istoria şi poporul român şi să nu îşi procure informaţiile doar de la elita literară din România. “Suntem o ţară despre care nu ştiţi aproape nimic. Dacă în continuare Bucureştiul este confundat cu Budapesta sau Sofia, ne mai mirăm că nu se ştie nimic despre istoria României, despre formarea poporului român, despre cum trăim şi cum gândim noi. Suntem ofensaţi că peste tot se vorbeşte urât despre noi. Vă spun sigur un lucru: Ponta nu este dracul, nu este un infractor şi nu este un mincinos aşa cum încearcă în permanenţă să ne convingă unii. Este un tânăr foarte bine pregătit profesional, inteligent şi vorbitor a trei limbi străine. Nici nu îl putem compara cu Băsescu. Intelectualii din România susţin regimul Băsescu, fiindcă Patapievici i-a ajutat foarte mult prin Institutul Cultural Român”, a spus Nora Iuga.
Un alt simpatizant al preşedintelui Băsescu din presa internaţională, Thomas Roser, analizează în cotidianul austriac Die Presse, situaţia politică din România în pragul alegerilor. Într-un editorial intitulat “Cum încearcă Băsescu să îi strice victoria lui Ponta”, Roser admite că “soarta alegerilor este de mult timp pecetluită”. “USL va obţine între 48 şi 62%. Protagoniştii campaniei au rămas aceiaşi: premierul Ponta şi preşedintele Băsescu. Ponta mizează pe faptul că rezultatul alegerilor şi refuzul lui Băsescu de a-l desemna premier îl vor prezenta în rolul de victimă în faţa opiniei politice europene”, scrie Roser.
După două articole publicate joi, Salzburger Nachrichten revine în ediţia de vineri cu un interviu cu primarul Sibiului, Klaus Johannis, dar şi cu o analiză politică. Unul dintre reprezentanţii fundaţiei Friedrich Ebert de la Bucuresti, Mathhias Jobelius, declară pentru SN că “în cultura politică din România există deficite puternice”. “Actorii politici din România nu se percep reciproc drept concurenţi într-un sistem pluralist, ci duşmani politici. Unicul lor obiectiv este să se distrugă reciproc”, mai spune Jobelius.
Din Ungaria, Nepszava titrează: “Miza pentru maghiari este de a fi sau a nu fi”. Jurnaliştii de la Budapesta consideră că singurul element de noutate este faptul că Viktor Orban, Fidesz şi Guvernul de la Budapesta s-au ferit de o imixtiune în campania electorală din România. “Viktor Orban joacă la două capete: mizează pe alegătorii UDMR, dar susţine financiar PPMT. Guvernul de la Budapesta a alocat sume importante pentru partidul lui Tokes, însă s-a ferit să îl susţină cu mesaje publice. Dacă UDMR ratează intrarea în Parlament din cauza PPMT, Orban se teme de o furie a maghiarilor şi de un vot de blam la alegerile din Ungaria din 2014, când vor avea drept de vot şi maghiarii din Ardeal care au dobândit cetăţenia ungară. În condiţiile actuale, Fideszul se spală pe mâini dacă UDMR nu atinge pragul de 5%”, scrie Nepszava. (deak.istvan@jurnalul.ro)
Citește pe Antena3.ro