x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Radovan Karadjici îşi boicotează singur procesul de la Haga

Radovan Karadjici îşi boicotează singur procesul de la Haga

de Sînziana Stancu    |    22 Oct 2009   •   00:00

Fostul lider la sârbilor bosniaci îşi va boicota deschiderea propriului său proces, în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (TPI) de la Haga.

"Vă informez prin prezenta că nu mi-am putut pregăti apărarea pentru procesul meu, care trebuie să înceapă în data de 26 octombrie (luni, n.r.) şi, în consecinţă, nu mă voi prezenta în faţa instanţei în acea dată", a informat TPI fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadjici într-un document făcut public de către avocatul său, Peter Robinson, citat de Le Monde.

Procurorul TPI, Serge Brammertz, declarase marţi că inculpatul a avut la dispoziţie 15 luni pentru a-şi pregăti apărarea şi că drepturile lui procesuale au fost respectate. Purtătoarea de cuvânt a procurorului TPI, Olga Kavran, a declarat că procesul este pregătit să înceapă, precizând că "lucrul cel mai important este că va avea loc şi chiar dacă nu va începe luni, va începe mai târziu". În septembrie, Karadjici ceruse TPI să îi acorde încă zece luni pentru a-şi pregăti apărarea.

Karadjici (64 de ani) a fost arestat anul trecut la Belgrad şi transferat la închisoarea TPI, după ce reuşise să se ascundă de urmăritorii lui timp de 11 ani, deghizându-se într-un bătrân cu barbă şi ochelari. El va trebui să răspundă în faţa justiţiei internaţionale la 11 capete de acuzare, între care genocid, crime de război, crime împotriva umanităţii, în timpul războiului din Bosnia, între 1992 şi 1995, care a făcut peste 100.000 de morţi. Karadjici riscă închisoarea pe viaţă.

DOAR DOI FUGARI
Din 161 de persoane inculpate de către TPI începând din 1993, numai două nu au fost prinse până acum. Este vorba despre Ratko Mladici (67 de ani), fostul comandant militar al sârbilor din Bosnia, care s-a făcut nevăzut din 1995 şi este inculpat pentru genocid, crime contra umanităţii şi crime de război în timpul conflictului armat din Bosnia Herţegovina.

A doua persoană este Goran Hadjici (51 de ani), fost preşedinte al republicii sârbe autoproclamate Krajna, care cuprindea aproximativ o treime din teritoriul croat, în timpul războiului din Croaţia (1991-1995). Hadjici a "dispărut" în 2004 şi este acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii.

BILIANA NOROCOASĂ
În schimb, fostul preşedinte al Republicii Srpska, Biliana Plavsici, arestată în Suedia pentru crime de război, va fi eliberată peste cinci zile, după cum a informat Ministerul de Justiţie suedez. Plavsici (79 de ani) a început să ispăşească din 2003, în închisoarea pentru femei din localitatea suedeză Hinseberg (aproximativ 100 de kilometri la Vest de Stockholm), o pedeapsă de 11 ani, însă TPI a decis să o elibereze anticipat, reducându-i pedeapsa, pentru "bună conduită".

Plavsici şi-a recunoscut vinovăţia în calitate de fost vicepreşedinte al entităţii sârbe autoproclamate din Bosnia, în anii '90, privind persecuţiile forţelor sârbe îndreptate împotriva musulmanilor şi croaţilor din Bosnia.

×
Subiecte în articol: externe