Vancouver este oraşul în care se duce cea mai bună viaţă, iar la polul opus se află Harare, unde aproape că nu se poate trăi.
Aşa arată un clasament al nivelului de trai în diferitre oraşe din lume, realizat de Economist Intelligence Unit, citat de AFP. În acest top, oraşele canadiene şi cele australiene ocupă şase din primele zece locuri. Printre oraşele în care viaţa este cel mai uşor de tăit se numără, în general, cele din Europa şi din SUA, în timp ce oraşele din Asia şi Africa sunt situate cu precădere în a doua jumătate a clasamentului.
La realizarea topului au fost luaţi în considerare cinci factori: sistemul de sănătate, stabilitatea, cultura şi mediul, educaţia şi infrastructura. Scala de evaluare a nivelului de trai a avut extremele "0", adică "intolerabil" şi "100", adică "ideal".
FRUNTAŞII
Pe această scală, oraşul canadian Vancouver a obţinut un scor de 98%, fiindu-i apreciată în mod special "puternica infrastructură", în timp ce Harare a obţinut doar 37,5%, scorul scăzut fiind provocat de criza din Zimbabwe.
Pe locul al doilea s-a situat Viena, urmată în ordine de Melbourne, Toronto, Perth, Calgary, Helsinki, Geneva şi, la egalitate pe locul nouă, Sydney şi Zurich. Oraşele japoneze Osaka şi Tokyo nu se regăsesc în primele zece locuri, ci imediat după, pe locurile 13 şi, respecpectiv, 19. Parisul e pe locul 17, Frankfurt pe 19, la egalitate cu Tokyo, Copenhaga, pe 21 şi Berlinul, pe 22.
O serie de oraşe americane se situează între locurile 30-50. Astfel, Washingtonul este pe locul 35, iar Los Angeles, pe locul 48. După locul 50 se află câteva oraşe europene: Londra, pe 51, Roma, pe 52 şi Atena, pe 63, cu un scor de 81,2%.
VIAŢĂ GREA
Mai către baza listei se află Moscova, pe locul 69, Beijingul, pe 76, Jahannesburg şi Rio de Janeiro, care împart locul 92, iar Sao Paulo şi Bangkok, locul 100.
O serie de oraşe asiatice şi africane ocupă poziţiile următoare, Manila aflându-se pe locul 108, New Delhi pe 114 împreună cu Cairo, Bombay pe 120, Nairobi pe 122 şi Lusaka pe 126.
Sub scorul de 50% se află oraşele Teheran, pe locul 129, Karachi, pe 135 şi Lagos, pe 136. Lista este încheiată de Alger, pe locul 137, Dhaka, pe 138, pe ultimul loc situându-se Harare, de unde preşedintele Robert Mugabe le-a vorbit duminică tuturor concetăţenilor săi din Zimbabwe, precum şi altor lideri africani, cerându-le să facă din "Africa un continent al oportunităţilor pentru toţi locuitorii ei".
Citește pe Antena3.ro