x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe RAPORT: Accidentul de la Fukushima a fost un dezastru "creat de om"

RAPORT: Accidentul de la Fukushima a fost un dezastru "creat de om"

05 Iul 2012   •   11:45
RAPORT: Accidentul de la Fukushima a fost un dezastru "creat de om"

O comisie de ancheta mandatata de Parlament a hotarat ca accidentul nuclear de la Fukushima a fost "un dezastru creat de om" si nu provocat pur si simplu de cutremurul si valul tsunami care s-au produs la 11 martie 2011 in nord-estul Japoniei, scrie AFP.

"Accidentul este rezultatul unei coluziuni intre Guvern, agentiile de reglementare si operatorul Tepco, si al unei lipse de coordonare a acelorasi instante", se arata in raportul final. "Acestia au tradat dreptul natiunii de a fi protejata de accidente nucleare. De aceea am ajuns la concluzia ca accidentul a fost in mod clar creat de om", potrivit documentului de 641 de pagini.

"Credem ca principalele cauze sunt sistemul de organizare si reglementare care se bazeaza pe o logica eronata in deciziile si actiunile lor, si nu o problema de competenta a unui anumit individ. Conducera TEPCO era constienta de intarzierea lucrarilor antiseimice si a masurilor impotriva valurilor tsunami si stia ca Fukushima Daiichi este vulnerabila", concluzioneaza comisia de ancheta.

Accidentul de la Fukushima, cel mai grav dupa catastrofa nucleara de la Cernobil (Ucraina) in 1986, s-a produs imediat dupa un cutremur cu magnitudinea de 9 in regiunea Tohku (nord-est) care a provocat un val tsunami pe tot litoralul.

Un val cu o inaltime de aproape 15 metri a lovit zona in care se afla centrala Fukushima Daiichi, administrata de compania de electricitate Tokyo Electric Power (Tepco), inundand sistemele de racire a reactoarelor si generatoarelor de urgenta situate la subsol.


×