x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport CE care ajută țările să identifice și abordeze riscurile de spălare a banilor și terorismului

Raport CE care ajută țările să identifice și abordeze riscurile de spălare a banilor și terorismului

28 Oct 2022   •   21:20
Raport CE care ajută țările să identifice și abordeze riscurile de spălare a banilor și terorismului

Comisia Europeană a adoptat Raportul privind evaluarea supranațională a riscurilor (SNRA), un instrument menit să ajute statele membre să identifice și să abordeze riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului. Portugalia și România nu și-au trimis încă evaluările naționale de risc.

Deși majoritatea recomandărilor formulate ca rezultat al evaluărilor anterioare (ultimul astfel de raport datează din 2019) au fost deja puse în aplicare, raportul subliniază faptul că deficiențele în ceea ce privește identificarea beneficiarilor reali continuă să reprezinte o amenințare considerabilă la adresa sistemului financiar, deoarece anonimatul rămâne o vulnerabilitate critică pentru toate sectoarele și activitățile.

De asemenea, raportul recalculează nivelurile de risc din anumite domenii în care au fost identificate modificări începând din 2019, cum ar fi criptoactivele și jocurile de noroc online, unde riscurile sunt în prezent mai mari. Comisia își menține angajamentul de a proteja cetățenii și sistemul financiar ale UE împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului.

Normele recente privind combaterea spălării banilor propuse în pachetul legislativ din vizează îmbunătățirea detectării tranzacțiilor și activităților suspecte și eliminarea lacunelor utilizate de infractori pentru a spăla veniturile ilicite sau pentru a finanța activități teroriste prin intermediul sistemului financiar. Raportul de astăzi recunoaște importanța acestui pachet, care se discută în prezent în Parlamentul European și în Consiliu.

Totodată, raportul extins arată că Portugalia și România nu și-au trimis până acum evaluările naționale de risc către Comisie. Au fost primite, însă, evaluări naționale ale riscurilor și din partea Islandei și a Norvegiei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana spalare bani terorism