x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport ONU: Africa de Vest este jefuită de organizaţiile criminale!

Raport ONU: Africa de Vest este jefuită de organizaţiile criminale!

08 Iul 2009   •   00:00

Fluxul de droguri dinspre Africa de vest spre Europa s-a diminuat în ultimul timp, dar regiunea este jefuită de organizaţii criminale care se dedau la trafic de arme, de ţigări şi de deşeuri toxice, indică un raport ONU, relatează AFP.



Din 2004, traficanţii de droguri columbieni au privilegiat ţările Africii occidentale ca zonă de tranzit pentru transporturile de droguri spre Europa, informează UNODC. "Există mai puţine droguri care tranzitează Africa de vest. Trebuie să facem în aşa fel încât această tendinţă de scădere să continue", a declarat directorul Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), Antonio Maria Costa.


Dar deşi cantitatea de droguri care a tranzitat Africa de vest s-a diminuat din 2006, alte mărfuri ilegale, precum ţigările, armele, deşeurile toxice, medicamentele contrafăcute, precum şi petrolul sau alte resurse naturale (lemn tropical, diamante) fac obiectul traficului în întreaga regiune, mai menţionează sursa citată. În Nigeria, 55 de milioane de barili de petrol, o zecime din producţia naţională, se pierd anual din cauza furturilor şi a contrabandei sau "bunkering", afirmă raportul. Contrabanda cu petrol este în Delta Nigerului o sursă de poluare, de corupţie şi de venituri pentru insurgenţi şi alte grupuri criminale.

Aproape 80% din piaţa ţigărilor din anumite ţări din Africa de vest şi de nord este ilicită, majoritatea vânzărilor de tutun din aceste state aducând profit organizaţiilor criminale. Şi Africa occidentală a devenit o destinaţie importantă pentru deşeurile electronice, precum computere şi telefoane mobile scoase din uz, care conţin metale grele şi alte toxine

×
Subiecte în articol: externe