x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport ONU: Transfer de tehnologie pentru rachete balistice între Coreea de Nord şi Iran

Raport ONU: Transfer de tehnologie pentru rachete balistice între Coreea de Nord şi Iran

15 Mai 2011   •   11:14

Coreea de Nord şi Iranul par să fie implicate în schimburi de tehnologie pentru rachete balistice, încălcând astfel sancţiunile ONU, conform unui raport al Naţiunilor Unite, citat de BBC News Online.

Raportul, obţinut de Reuters, afirmă că transferurile au loc prin intermediul "unei terţe ţări vecine", despre care surse diplomatice afirmă că ar fi China.

Coreea de Nord face obiectul unor sancţiuni impuse de ONU după ce regimul de la Phenian a efectuat teste nucleare în 2006 şi 2009. În toamna anului trecut, statul comunist a anunţat că a intrat în faza finală a producerii de uraniu îmbogăţit, iar experţii consideră că dispune de suficient plutoniu pentru a obţine şase bombe nucleare.

Raportul a fost elaborat de o comisie de experţi ONU care monitorizează respectarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord. Documentul afirmă că "există suspiciuni că elemente interzise, care au legătură cu rachetele balistice, ar fi transferate între Republica Democratică Populară Coreea şi Republica Islamică Iran", la bordul curselor regulate ale companiilor aeriene naţionale Air Koryo şi Iran Air. Pentru arme şi echipamente conexe, "a căror natură ilegală ar fi evidentă la orice inspecţie fizică", Phenianul pare să prefere curse charter, potrivit raportului obţinut de Reuters şi citat de BBC.

Documentul adaugă că programul nord-coreean de îmbogăţire a uraniului are în principal scopuri militare, iar Phenianul trebuie "obligat să renunţe la acesta".

×