x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport șocant: 216.000 de copii, victime ale abuzurilor sexuale comise de preoții catolici francezi

Raport șocant: 216.000 de copii, victime ale abuzurilor sexuale comise de preoții catolici francezi

de Şerban Mihăilă    |    06 Oct 2021   •   07:40
Raport șocant: 216.000 de copii, victime ale abuzurilor sexuale comise de preoții catolici francezi

Aproximativ 330.000 de copii au fost victime ale abuzurilor sexuale comise în cadrul Bisericii Catolice din Franța în ultimii 70 de ani, dezvăluie concluziile șocante ale unei anchete declanșate în 2018, de o comisie constituită la solicitarea episcopilor francezi. Dintre aceștia, 216.000 sunt victime ale abuzurilor săvârșite de preoți. Raportul face referire la un număr de 3.000 de membri ai clerului, dar și de persoane din afara tagmei bisericești, care sunt implicate în activitățile Bisericii Catolice. Raportul mai acuză autoritățile catolice că au mușamalizat aceste atrocități, timp de decenii, într-o „manieră sistemică”. 

 

Concluziile primei anchete de amploare demarate în Franța pentru evaluarea devastatorului fenomen al abuzurilor sexuale zguduie Biserica Romano-Catolică, fiind ultimul scandal internațional, dintr-o serie care a explodat în ultimele două decenii. Raportul, ce cuprinde 2.500 de pagini, întocmit de o comisie independentă, a fost inițiat la solicitarea episcopilor francezi, cu trei ani în urmă, tocmai în încercarea de a face lumină în privința abuzurilor sexuale și de a restabili astfel încrederea oamenilor în Biserică, instituție a cărei imagine a fost zdruncinată serios, în ultima vreme, de numeroase scandaluri. Membrii comisiei au audiat victime și martori și au studiat arhive ale bisericii, sistemului judecătoresc și poliției, precum și articole de presă, care datează începând din anii ’50. De la demararea investigației, au fost primite peste 6.500 de apeluri pe un număr de telefon alocat special pentru presupusele victime sau pentru cei care susțineau că au cunoscut persoane abuzate. 

 

Acuzații grave la adresa Bisericii

 

Faptele reprobabile au fost acoperite de autoritățile catolice, timp de decenii, într-o „manieră sistemică”, susține Jean-Marc Sauve, președintele comisiei de anchetă. „În unele cazuri, liderii Bisericii nu au denunțat abuzurile sexuale și chiar au expus copii riscului de a intra în contact cu agresorii”, spune Sauve, citat de AP, vorbind despre tăcerea complicitară și lipsa măsurilor de prevenire a acestor atrocități, în situații în care se știa deja despre existența faptelor. El a mai precizat că atitudinea de indiferență a Bisericii față de victime a început să se schimbe de abia în anul 2015. „A fost vorba despre o indiferență profundă și crudă față de victime”, a adăugat șeful comisiei de anchetă. „Considerăm că Biserica are o datorie față de victime”, a continuat el. De altfel, raportul cere statului francez să contribuie la acordarea de compensații victimelor, mai ales dacă acestea se află la o vârstă mult prea înaintată pentru a deschide acțiuni în justiție. Sauve a precizat că 22 de presupuse infracțiuni care mai pot fi instrumentate în justiție au fost înaintate deja procurorilor. Alte 40 de cazuri sunt prea vechi pentru a mai putea fi trimise în instanță, însă presupușii agresori trăiesc încă, iar numele lor a fost înaintat conducerii Bisericii. De asemenea, comisia a elaborat 45 de recomandări pentru prevenirea abuzurilor, între care instruirea preoților și a altor membri ai clerului, revizuirea legii canonice, prin care Vaticanul conduce Biserica, precum și adoptarea unor politici pentru recunoașterea și acordarea de compensații victimelor. 

 

Urme adânci

 

Raportul mai dezvăluie că 80% dintre victime erau băieți. „Consecințele abuzurilor sunt foarte serioase (...) Circa 60% dintre bărbații și femeile care au fost victime ale abuzurilor sexuale se confruntă acum cu probleme majore în viața sentimentală sau sexuală”, susține Sauve. Victimele au salutat concluziile raportului, însă consideră că ancheta a fost demarată mult prea târziu. Olivier Savignac, președintele asociației „Parler et Revivre” („Exprimă-te și Trăiește din Nou”), a declarat că proporția mare dintre victime și agresori este „înspăimântătoare pentru societatea franceză și Biserica Catolică”. El a atacat apoi Biserica pentru tratarea unor asemenea cazuri precum anomalii individuale, în loc ca acestea să fie considerate o „oroare colectivă”. Savignac a descris pentru AP modul în care a fost abuzat, la vârsta de 13 ani, de directorul unei tabere catolice de vară din sudul Franței, acuzat, de asemenea, de agresarea mai multor băieți. „L-am perceput pe acel preot drept o persoană bună și iubitoare, care nu mi-ar fi făcut rău”, povestește Savignac. „Dar m-am trezit apoi pe un pat, pe jumătate dezbrăcat, cu el atingându-mă, și am realizat că ceva este în neregulă. Păstrăm asta în noi, ca pe un chist care crește, ca pe o cangrenă în corpul și sufletul victimei”, mai spune el. „Sunteți o rușine pentru umanitate!”, a tunat Francois Devaux, lider al unei alte asociații pentru apărarea drepturilor victimelor abuzurilor sexuale, care s-a adresat reprezentanților Bisericii imediat după publicarea raportului. „În acest iad au existat crime în masă oribile, dar și lucruri mai rele – trădarea încrederii, trădarea moralei, trădarea copiilor!”, a mai spus Devaux, care a înfierat lașitatea Bisericii. 

 

Scuze tardive

 

Președintele Conferinței Episcopilor din Franța, Eric de Moulins-Beaufort, s-a declarat, ieri, „oripilat” de concluziile raportului. „Vreau să cer iertarea fiecăruia dintre voi!”, a afirmat el, adresându-se tuturor  victimelor. De altfel, liderii Bisericii Catolice din Franța urmau să se întâlnească ieri, pentru a hotărî ce măsuri trebuie să adopte în urma acestui scandal. În luna mai a anului 2019, Papa Francisc a emis un canon, potrivit căruia toți preoții și călugărițele ce aparțin Bisericii Catolice trebuie să raporteze autorităților bisericești abuzurile sexuale sau încercările de mușamalizare ale acestora. 

 

În acest iad au existat crime în masă oribile, dar și lucruri mai rele – trădarea încrederii, trădarea moralei, trădarea copiilor!

Francois Devaux, lider al unei alte asociații pentru apărarea drepturilor victimelor abuzurilor sexuale

×