x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport SUA. România, sursă importantă pentru traficul de persoane în Europa

Raport SUA. România, sursă importantă pentru traficul de persoane în Europa

de Marina Constantinoiu    |    20 Iun 2013   •   17:54
Raport SUA. România, sursă importantă pentru traficul de persoane în Europa

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind Traficul de Persoane pe anul 2013, publicat miercuri, afirma că România este o ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru persoane care sunt supuse muncii forţate precum şi pentru femei şi copii care sunt traficaţi în scopul exploatării sexuale. Raportul precizează că România constituie o sursă importantă pentru traficul de persoane în Europa.
Potrivit raportului, o treime din numărul victimelor acestui trafic sunt copii.

Traficanţii – de origine română
Majoritatea covârşitoare a traficanţilor care recrutează şi exploatează cetăţeni români sunt de origine română. În general, aceştia îşi aleg victimele din rândul aceluiaşi grup etnic, sau din rândul propriilor rude. Frecvent, traficanţii exploatează victimele în România înainte de a le transporta în străinătate pentru prostituţie sau muncă forţată.
Persoanele din România sunt traficate către ţări precum Marea Britanie, Italia, Franţa, Germania, Austria, Republica Cehă, Danemarca, Azerbaidjan, Cipru şi Grecia. Acestea sunt supuse muncii, fiind obligaţi inclusiv la cerşetorie şi comiterea de tâlhării. Bărbaţi, femei şi copii din ţara noastră ajung în ţări precum Franţa, Germania, Belgia, Ungaria, Cipru sau Finlanda unde sunt obligaţi să se prostitueze, potrivit raportului.

Finanţare pentru ONG-uri
Documentul citat precizează că Guvernul României, deşi depune eforturi în acest sens, nu îndeplineşte corespunzător standardele minime privind eliminarea traficului de fiinţe umane.
Deşi Guvernul a continuat să identifice un număr semnificativ de victime ale traficului de persoane şi a coordonat un mecanism naţional de asistenţă destinat acestora, este totuşi al patrulea an consecutiv când nu a oferit finanţare unor ONG-uri care se ocupă cu această chestiune şi nici nu a pus la dispoziţie condiţii de adăpost la Bucureşti. SUA recomandă României reluarea finanţării programelor de asistenţă a victimelor traficului de persoane, creşterea calităţii serviciilor oferite acestora şi construirea la Bucureşti a unui adăpost destinat în exclusivitate victimelor repatriate.

Recomandările raportului

Astfel, printre recomandările pentru România cuprinse în raport se regăsesc: reluarea finanţării programelor de asistenţă a victimelor traficului de persoane, inclusiv alocarea unor fonduri pentru ONG-urile care oferă diferite servicii victimelor, creşterea calităţii serviciilor oferite victimelor, asigurarea unei îngijiri substanţiale prin consiliere psihologică, reabilitare şi alte activităţi de asistenţă a victimelor, construirea la Bucureşti a unui adăpost destinat în exclusivitate victimelor traficului de persoane repatriate, eliminarea restricţiilor de mişcare impuse victimelor pe perioada plasării în centrele finanţate de guvern în cazul în care ele nu vizează siguranţa victimelor.
Îmbunătăţirea eforturilor de identificare a potenţialelor victime în rândul categoriilor vulnerabile de populaţie, precum imigranţii fără documente de identitate, muncitorii străini, populaţia de etnie romă şi copiii care cerşesc sau se prostituează, anchetarea amănunţită şi demararea urmăririi penale în cazurile de presupusă complicitate a funcţionarilor guvernamentali la acte de trafic de persoane şi pedepsirea cu închisoare a funcţionarilor statului condamnaţi pentru asemenea infracţiuni se regăsesc de asemenea pentru recomandări.

Drept la muncă pentru străini
României îi mai este recomandat să ia în considerare acordarea dreptului de muncă străinilor care au fost victime ale traficului de persoane pe perioada permiselor de şedere temporară şi să înfiinţeze o funcţie de raportor la nivel naţional care să asigure evaluări independente periodice ale politicilor naţionale în acest domeniu. 
Raportul Departamentului de Stat al SUA privind Traficul de Persoane pe anul 2013 a analizat în acest an situaţia din 188 de ţări şi teritorii din perspectiva problemei traficului de persoane.


×
Subiecte în articol: trafic de persoane