x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raportul Moscovici - Inca o zi de amendamente

Raportul Moscovici - Inca o zi de amendamente

de Irina Cristea    |    16 Noi 2005   •   00:00
Raportul Moscovici - Inca o zi de amendamente

Maine este ultima zi cand europarlamentarii isi pot aduce completarile si obiectiile la sinteza redactata de raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Pierre Moscovici, cu privire la progresele facute in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

In conditiile in care, in raportul prezentat in noiembrie 2004, socialistul francez spunea ca reformele din Romania sunt "intr-un echilibru fragil", documentul aflat saptamana aceasta in dezbaterea Comisiei pentru Afaceri Externe este considerat mai favorabil si mai putin zgarcit in aprecieri. Este de asteptat insa ca numarul amendamentelor depuse de europarlamentarii din Comisie sa fie aproape la fel de consistent ca anul trecut.

MOMENTE DIFICILE. In noiembrie 2004, parlamentarii europeni au depus 77 de amendamente la cele 37 de paragrafe ale raportului. Situatia era extrem de delicata pentru Romania, care nu incheiase, pana in acel moment, negocierile de aderare. Insusi Moscovici se declara, sceptic cu privire la sansele reale ca toate capitolele sa fie inchise la timp. Grupul liberal se pronunta pentru amanarea cu un an a aderarii, iar multi europarlamentari au depus amendamente in care subliniau ca Romania nu are timp sa incheie negocierile si sa faca reforma. Anul acesta, Romania este tara in curs de integrare, dar se afla din nou intr-o situatie dificila. Combaterea ferma si eficienta a coruptiei, reforma administrativa si a sistemului juridic si aplicarea legislatiei de mediu sunt conditii fara de care Romania risca sa adere abia in 2008, iar europarlamentarii nu vor pierde ocazia de a castiga inca putin capital politic vorbind cat mai mult si mai vehement despre necesitatea ca Guvernul de la Bucuresti sa grabeasca reformele. Dupa ce membrii Comisiei pentru Afaceri Externe isi vor inscrie amendamentele la raport, documentul va fi dezbatut in plenul Parlamentului European si va fi adoptat, intr-o forma sau alta, la 23 noiembrie. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe