Atmosfera se degradează pe zi ce trece în Italia, atacurile xenofobe, injuriile rasiste, anunţurile discriminatorii, sloganurile antiimigranţi sunt din ce în ce mai multe şi la diverse niveluri ale societăţii, astfel încât sociologii vorbesc despre realitatea îngrijorătoare a "rasismului instituţional şi popular".
Exemplele privind atitudinile xenofobe, antiimigranţi şi rasiste abundă, începând de la nivelul oamenilor politici şi coborând până la nivelul omului de pe stradă, dovadă că italienii nu au învăţat nimic din greşelile istoriei.
Rasismul este tolerat în societatea italiană. În presă apar anunţuri imobiliare care stipulează "Exclus animale, exclus străini" sau "Numai pentru italieni, exclus chinezi". Potrivit organizaţiei Arcigay, în noaptea de Sf. Silvestru, un etiopian a fost bătut măr la Florenţa şi un egiptean a fost lovit în strigăte de "găozar de c...". Pe stadioanele de fotbal, jucătorii negri sunt salutaţi în derâdere cu strigăte de maimuţă şi apeluri de genul "negru de c...".
Bernardino De Rubeis, primarul din Lampedusa, mică insulă în apropierea coastei Africii de Nord, unde debarcă deseori imigranţi clandestini, este judecat în aceste zile pentru declaraţiile sale făcute cotidianului La Repubblica în 2008: "Nu vreau să fiu rasist, dar pielea negrilor miroase urât chiar dacă se spală". Recent, Liga Nordului, partidul antiimigraţie membru al coaliţiei la guvernare, a figurat pe pagina întâi a ziarelor, fiind ţinta criticii pentru organizarea de primarul unei mici localităţi a "Crăciunului alb", manifestare ce viza recenzarea străinilor şi denunţarea clandestinilor.
Tot responsabili ai Ligii Nordului au propus vagoane de tren sau prestaţii sociale numai pentru italieni. Potrivit lui Sergio Romano, editorialist la cotidianul Corriere della Sera, citat de AFP, "Liga e hotărâtă să exploateze sentimentul de insecuritate faţă de imigranţi". El explică în continuare: "Deoarece premierul Silvio Berlusconi are nevoie de susţinerea Ligii, aceasta poate să spună ce vrea".
Romano insistă, făcând aluzie la legile rasiale de pe timpul regimului fascist al lui Benito Mussolini, că nici un ministru francez, englez sau german nu şi-ar permite astfel de afirmaţii, deoarece "aceste ţări au reflectat asupra trecutului lor". Chiar şeful Ligii, Umberto Bossi, i-ar fi numit de mai multe ori pe negri "Bingo Bongo", referire la un film din 1982 în care Adriano Celentano interpreta un om-maimuţă.
Citește pe Antena3.ro