x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rata anuală a inflației în SUA a scăzut

Rata anuală a inflației în SUA a scăzut

de Redacția Jurnalul    |    28 Apr 2023   •   22:00
Rata anuală a inflației în SUA a scăzut

Rata anuală a inflaţiei a încetinit în SUA în luna martie, până la 4,2%, de la 5,1% în luna februarie, potrivit indicelui preţurilor de consum publicat vineri de Departamentul Comerţului şi care este utilizat ca indicator de referinţă de Rezerva Federală americană, informează AFP.

Comparativ cu luna precedentă, ritmul de creştere a preţurilor a încetinit de asemenea în luna martie, până la 0,1%, în linie cu estimările analiştilor, după un avans de 0,3% în luna februarie comparativ cu luna ianuarie.

Inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut şi ea în luna martie, chiar dacă este vorba de o scădere mai lentă, până la 4,6% în ritm anual, de la 4,7% în luna februarie.

Indicele preţurilor de consum este indicatorul urmărit cu atenţie de Fed pentru a măsura inflaţia, pe care Fed ar dori să o readucă la un nivel de 2% pe an. Pentru a-şi atinge acest obiectiv, Banca centrală a SUA a adoptat mai multe majorări de dobândă în ultimul an, ducând-o de la un interval cuprins între 0 şi 0,25%, până la unul cuprins între 4,75 şi 5%. Oficialii Fed au avertizat că ar putea fi nevoie de noi majorări de dobândă pentru a răspunde unei inflaţii care rămâne puternică, chiar dacă recentele turbulenţe de pe pieţele financiare ar putea îndemna la prudenţă.

Următoarea reuniune de politică monetară de la Fed va avea loc săptămâna următoare, în zilele de marţi şi miercuri, iar majoritatea analiştilor se aşteaptă la o nouă majorare a costului creditului cu 0,25 puncte procentuale.

Majorarea dobânzii de politică monetară a Fed va creşte automat dobânzile pentru împrumuturile acordate de bănci gospodăriilor şi companiilor. Atunci când gospodăriile şi împrumuturile se împrumută la dobânzi mai mari, consumul se reduce, ceea ce diminuează presiunile asupra preţurilor. 

×
Subiecte în articol: inflaţiei sua