x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ratko Mladici a fost arestat într-un sat din apropierea graniţei cu România.

Ratko Mladici a fost arestat într-un sat din apropierea graniţei cu România.

de Marina Constantinoiu    |    26 Mai 2011   •   14:57

Generalul Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor bosniaci, a fost arestat in provincia sarba Voivodina, intr-o localitate situata foarte aproape de frontiera cu Romania, potrivit Le Monde si BBC.
Presedintele Boris Tadici a confirmat ca Mladici a fost arestat "pe teritoriul Serbiei". Insa presa sarba a dezvaluit ca Mladici a fost capturat in localitatea Lazarevo, situata la 80 de kilometri est de Belgrad si foarte aproape de frontiera dintre Serbia si Romania.

Trei unitati ale fortelor speciale sarbe au descins joi dimineata intr-o casa din satul Lazarevo care era supravegheata de doua saptamani.

Ratko Mladici a fost arestat dupa ce s-a ascuns timp de aproape 16 ani, el fiind acuzat ca ar fi unul dintre principalii artizani ai Razboiului din Bosnia, in care au fost ucise, intre 1992 si 1995, peste 200.000 de persoane, relateaza AFP.

Supranumit "Macelarul din Balcani", Mladici este acuzat ca ar fi principalul vinovat de masacrarea a mii de musulmani, la Srebrenita, si de asediul sangeros asupra orasului Sarajevo.
Arestarea sa si a lui Goran Hadzici, fost lider al sarbilor din Croatia, cautat, in continuare, de Tribunalul Penal International (TPIY) pentru fosta Iugoslavie, constituie o conditie esentiala, avansata de europeni, pentru o apropiere a Serbiei de Uniunea Europeana (UE).
Mladici, in varsta de 69 de ani, a fost inculpat de TPIY pentru genocid, crime de razboi si crime contra umanitatii, dupa 1995.


×