x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război diplomatic: Premierul canadian cere Indiei să coopereze în ancheta privind uciderea liderului sikh

Război diplomatic: Premierul canadian cere Indiei să coopereze în ancheta privind uciderea liderului sikh

de Redacția Jurnalul    |    22 Sep 2023   •   09:45
Război diplomatic: Premierul canadian cere Indiei să coopereze în ancheta privind uciderea liderului sikh
Sursa foto: Hepta

Premierul canadian, Justin Trudeau, a cerut joi Indiei să coopereze în ancheta privind uciderea unui lider separatist sikh în Columbia Britanică și a declarat că țara sa nu va face publice probele sale, relatează Reuters.

Trudeau a declarat luni că Ottawa are acuzații credibile care leagă agenți guvernamentali indieni de uciderea lui Hardeep Singh Nijjar în iunie, ceea ce a provocat o reacție furioasă din partea New Delhi.

Nijjar, în vârstă de 45 de ani, era cetățean canadian.

Guvernul canadian a adunat atât informații umane, cât și semnale în cadrul unei investigații de luni de zile privind uciderea liderului separatist sikh, a relatat joi, separat, CBC News, citând surse.

Aliații tradiționali ai Canadei au adoptat până acum o abordare relativ prudentă în această chestiune. Analiștii politici au spus că acest lucru se datorează în parte faptului că Statele Unite și alți jucători importanți văd India ca o contrapondere la influența crescândă a Chinei.

„Nu există nicio îndoială că India este o țară de o importanță crescândă și o țară cu care trebuie să continuăm să lucrăm... și nu căutăm să provocăm sau să provocăm probleme”, a declarat Trudeau într-o conferință de presă la New York, în marja Adunării Generale anuale la nivel înalt a Națiunilor Unite. „Dar suntem fără echivoc în ceea ce privește importanța statului de drept și fără echivoc în ceea ce privește importanța protejării canadienilor”.

„De aceea, facem apel la guvernul Indiei să colaboreze cu noi pentru a stabili procese pentru a descoperi și pentru a afla adevărul în această chestiune”.

Raportul CBC arată, citând surse canadiene, că niciun oficial indian, atunci când a fost presat în spatele ușilor închise, nu a negat acuzația că există dovezi care sugerează implicarea guvernului indian în moartea lui Nijjar. Ministerul indian al Afacerilor Externe nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta raportul CBC.

Raportul a afirmat că informațiile au inclus comunicări în care au fost implicați oficiali indieni, printre care și diplomați indieni prezenți în Canada, adăugând că o parte din informații au fost furnizate de un aliat neidentificat din cadrul alianței Five Eyes.

Five Eyes este o rețea de schimb de informații care include SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Statele Unite sunt în contact atât cu Canada, cât și cu India în legătură cu acuzațiile Ottawei, a declarat joi consilierul american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan, confirmând pentru prima dată că Washingtonul discută cu New Delhi pe această temă.

„Nu există vreo scutire specială pe care o primești pentru acțiuni de acest gen”, a declarat Sullivan reporterilor, întrebat despre declarația lui Trudeau privind posibila implicare a Indiei. „Este o chestiune care ne preocupă, este ceva ce luăm în serios”.

Președintele SUA, Joe Biden, și mai mulți membri ai Five Eyes au ridicat problema uciderii lui Hardeep Singh Nijjar cu premierul indian Narendra Modi atunci când s-au întâlnit la G20 în această lună, a relatat joi Financial Times.

Ministerul indian de Externe a declarat că Canada nu a împărtășit nicio informație specifică despre crimă. Nijjar a sprijinit o organizație sikh sub forma unui stat Khalistani independent și a fost desemnat de India drept „terorist” în iulie 2020.

„Ca țară cu un sistem judiciar puternic și independent, permitem ca aceste procese judiciare să se desfășoare cu cea mai mare integritate”, a răspuns Trudeau când a fost întrebat când va face publice Canada probele pe care le deține.

India a suspendat joi noi vize pentru canadieni și a cerut Ottawa să își reducă prezența diplomatică în această țară. Trudeau nu a răspuns atunci când a fost întrebat despre aceste măsuri.

Vorbind separat, un oficial indian din domeniul comerțului a declarat că nu există niciun motiv pentru ca fondurile de pensii canadiene să renunțe la investițiile în această țară.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: canada india