x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război fratricid: Hamas acuză Fatah că a trimis ofițeri de securitate în Gaza

Război fratricid: Hamas acuză Fatah că a trimis ofițeri de securitate în Gaza

de Redacția Jurnalul    |    01 Apr 2024   •   10:45
Război fratricid: Hamas acuză Fatah că a trimis ofițeri de securitate în Gaza
Sursa foto: Hepta

Gruparea islamistă Hamas a acuzat rivalii din cadrul Autorității Palestiniene că au trimis ofițeri de securitate în nordul Fatah sub acoperirea securizării camioanelor cu ajutoare, a anunțat Ministerul de Interne din Gaza, condus de Hamas.

Un oficial al Autorității Palestiniene a negat acuzațiile Hamas.

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne al Hamas a declarat pentru televiziunea Al-Aqsa TV a grupului, că misiunea forțelor a fost supervizată de Majed Faraj, șeful serviciului de informații al Autorității Palestiniene, relatează Reuters.

Acesta a declarat că șase membri ai forței, care escortau camioanele cu ajutoare care veneau prin punctul de trecere Rafah cu Egiptul, au fost arestați, iar forțele de poliție erau în urmărire pentru a-i prinde pe toți ceilalți membri.

„Forța de securitate suspectă care a intrat ieri cu camioanele Egyptian Crescent și-a coordonat operațiunile în întregime cu forțele de ocupație (israeliene)”, a declarat oficialul Hamas, fără a furniza dovezi. Semiluna Roșie este echivalentul islamic al Crucii Roșii.

„Declarația așa-numitului minister de interne al Hamas cu privire la intrarea ajutoarelor în Fâșia Gaza este incorectă”, a declarat un oficial al Autorității Palestiniene din Ramallah, în Cisiordania ocupată de Israel.

Oficialul, referindu-se la conflictul dintre Israel și Hamas, a declarat că autoritatea nu este interesată de un schimb de comentarii mediatice care ar distrage atenția de la „suferința poporului nostru din Fâșia Gaza și de la crimele, foametea și strămutarea prin care trece”.

Declarația transmisă de televiziunea Al-Aqsa TV a Hamas pe conturile sale de pe Telegram a precizat că ofițerii de poliție și luptătorii facțiunilor militante au fost instruiți să trateze orice forță care intră în Gaza fără coordonare cu ei ca pe o „forță de ocupație”.

Hamas a preluat controlul în Gaza în 2007, la un an după alegeri radicale, în urma unui scurt război civil cu forțele de securitate ale Autorității Palestiniene (AP), reducând dominația AP la Cisiordania ocupată de Israel. Eforturile de reconciliere a celor două părți au eșuat până în prezent din cauza problemelor spinoase legate de împărțirea puterii.

Liderii Hamas au jurat că orice încercare de a exclude grupul de la conducerea Gaza după încheierea războiului este „iluzorie”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: hamas fatah gaza