x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 240. Bombardamente nocturne în mai multe regiuni din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 240. Bombardamente nocturne în mai multe regiuni din Ucraina

21 Oct 2022   •   08:15
Război în Ucraina, ziua 240. Bombardamente nocturne în mai multe regiuni din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Vineri, 21 octombrie 2022, este cea de-a 240-a zi de război în Ucraina.

Update Circa 2.000 de militari ruși, mobilizați recent, au fost trimiși pe linia frondului din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, se arată în raportul Statului Major General al forțelor ucrainene pe Facebook, scrie EFE.

"Inamicul încearcă să menţină teritoriile temporar capturate și îşi concentrează aici eforturile restrângând acţiunile forţelor sale armate în anumite direcţii", se arată în raport.

Statul Major ucrainean transmite că forțele ruse au încercat acțiuni ofensive pe linia frontului la Bahmut şi Avdiivka dar acestea au fost respine la Bilohorivka, regiunea Luhansk, şi în Opîtne, Bahmut, Pobeda şi Marinka din regiunea vecină Doneţk.
"Inamicul bombardează poziţiile ucrainene de-a lungul liniei de contact şi efectuează recunoaşteri aeriene", se mai arată în raport.

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat trei lovituri cu rachete, 24 de atacuri aeriene şi 30 de tiruri din sisteme de lansatoare de rachete multiple.
"Invadatorii au folosit rachete ghidate de croazieră şi antiaeriene pentru a-şi comite crimele. În plus, inamicul a lansat peste 20 de drone de fabricaţie iraniană 'Shahed-136'", transmite Statul Major General de la Kiev.

Ucraina acuză Rusia că a minat barajul hidroelectric Novaia Kahovka, în apropiere de Herson. Dacă barajul explodează, "peste 80 de localităţi, inclusiv Herson, vor fi rapid inundate", a avertizat Volodimir Zelenski, spunând că digul de la Kahovka este una dintre cele mai mari infrastructuri de acest gen din Ucraina.

"Aceasta ar putea afecta alimentarea cu apă a celei mai mări părţi din sudul Ucrainei" şi răcirea reactoarelor de la centrala nucleară din Zaporojie, care îşi trage apa din lacul artificial de 18 milioane de metri cubi.

Cinci oameni au fost răniți în urma atacurilor cu rachete asupra orașului Harkov

Cinci oameni au fost răniți în urma atacurilor cu rachete asupra orașului Harkov.

Există distrugerea infrastructurii industriale. Toate serviciile specializate lucrează pe teren, anunță șeful administrației militare a regiunii, Oleg Singubov.

Bombardamente nocturne în mai multe regiuni din Ucraina

Bombardamentele au continuat în Ucraina pe timpul nopții. Autoritățile spun că au fost vizate instalații industriale și nu se știe dacă sunt victime, potrivit Sky News.

Zone întinse din nord-estul și sudul Ucrainei s-au confruntat cu noi lovituri vineri dimineață, în timp ce rușii au continuat să vizeze infrastructura energetică.

În Harkov, rachete au lovit o instalație industrială, a declarat primarul Ihor Terekhov. El a adăugat că salvatorii nu au evaluat încă pagubele și nu se știe dacă există victime.

Totuși guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinegubov, a declarat că cinci persoane au fost rănite.

Explozii au fost și în Zaporojia, a anunțat guvernatorul regional Oleksandr Starukh.

Armata rusă încearcă să opună rezistență contraofensivei din sud

Un oficial ucrainean de rang înalt a afirmat că „sarcina primordială” a forțelor ruse este de a menține linia frontului în sud.

Rușii se consolidează și trimit mai multe resurse în speranța de a ține în loc forțele ucrainene care se îndreaptă spre Herson, a declarat Oleksii Hromov, un oficial din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Inamicul plănuiește să îndeplinească această sarcină cu ajutorul primului val al mobilizării parțiale (…)”, a spus el.

Hromov a sugerat că în prezent există mai mult de 40 de grupuri tactice de batalioane rusești în regiunea Herson. Fiecare grup cuprinde aproximativ 1.000 de persoane.

×
Subiecte în articol: Ucraina