x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 355. Forțele ruse își consolidează pozițiile. Număr mare de nave în Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 355. Forțele ruse își consolidează pozițiile. Număr mare de nave în Marea Neagră

de Redacția Jurnalul    |    13 Feb 2023   •   16:12
Război în Ucraina, ziua 355. Forțele ruse își consolidează pozițiile. Număr mare de nave în Marea Neagră
Sursa foto: Hepta

Război în Ucraina, ziua 355. Forțele ruse își consolideză și lărgesc pozițiile din zonele ocupate din Ucraina, anunță Ministerul Apărării de la Londra. Totodată, luptătorii ucraineni sunt intruiți în Germania pentru folosirea tancurilor Leopard2. Rusia și-a crescut numărul de nave din Marea Neagră.

Federația Rusiă a mărit numărul de nave staționate în Marea Neagră, avertizează Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din partea de sud a Ucrainei.

Ea spune că Rusia dispune în prezent de 12 nave de luptă în Marea Neagră.

Printre acestea sunt și două nave înarmate cu rachete Kalibr. Mai sunt prezente și nave emari care pot fi folosite pentru desant în cazul unei operațiuni la țărm. 

Rusia își ține vasele de război la o distanță de siguranță, pentru a preveni riscul ca acestea să fie atacate de forțele armate ucrainene. Acestea sunt însă capabile să lanseze atacuri asupra întregului teritoriu al Ucrainei. De pe ele se lansează rachetele asupra infrastructurii critice, a instalațiilor și obiective strategice din  Ucraina. 

Soldații ucraineni au început instruirea în Germania pentru utilizarea tancurilor de luptă Leopard2

Pregătirea se desfășoară în poligonul din Münster al Bundeswehr, Armata Germaniei, transmite Minsiterul Apărării de la Berlin. Programul va dura mai multe săptămâni. Totodată, luptători ucraineni se antrenează și pentru folosirea veiculelor de infanterie Mader. 

La presiunea SUA, Germania a promis livrarea a 14 tancuri de luptă Leopard2 în Ucraina, pentru a face față invaziei ruse. Acestea sunt preconizate să ajungă pe fron la sfârșitul lunii martie. 

Forțele ruse își consolidează pozițiile în sudul Ucrainei

Ministerul britanic al Apărării apreciază că acestea și-au întărit fortificațiile defensive în regiunea Zaporojie și a desfășurat trupe suplimentare în zonă. 

''În pofida faptului că atenţia operaţională este concentrată în prezent pe centrul Donbasului, Rusia este îngrijorată în continuare de apărarea extremităţilor liniei frontului său extins'', arată Ministerul britanica al Apărării, în raportul său zilnic, care mai apreciază că forțele ucrainene ar putea încerca realizarea unei breșe în zonă pentru a legătura terestră dintre Rostov și Crimeea să pună presiune pe forțele ruse. 

Totodată, succesul forțelor ucrainene în Lugansk ar putea împiedica Rusia să ocupe toată regiunea Donbas. 
''A decide care dintre aceste ameninţări va trebui contracarată cu prioritate este probabil una dintre dilemele principale pentru planificatorii operaţionali ruşi'', a transmis instituția britanică.

Președinția de la Kiev recunoaște că situația la nord de Bahmut este complicată, la o zi după ce mercenarii Wagner au anunțat ocuparea localității Krasna Hora, transmite AFP.
"Situaţia este complicată în apropiere de Soledar. Localitatea Paraskovievka este ţinta unor bombardamente şi atacuri intense", a transmis instituția.
Localitatea Paraskovievka este următoarea în drumul spre Bahmut, lângă satul Krasna Hora.

Trupele ruse au bombardat 16 localităţi în apropiere de Bahmut, în ultimele 24 de ore, cu tancuri, mortiere şi artilerie.

Există o situaţie "tensionată" în apropiere de Vugledar.
"Ruşii continuă să bombardeze constant localităţile vecine", mai transmite Kievul. 

La Herson, în sudul Ucrainei, trei persoane au fost ucise şi una rănită în urma bombardamentelor din ultimele 24 de ore.

De cealaltă parte, Ministerul Apărării de la Moscova confirmă oficial că localitatea Krasna Hora, situată între oraşele Bahmut şi Soledar în regiunea Doneţk, a fost preluată de forțele ruse. 

Linia frontului se întinde pe 1.200 de kilometri.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: razboi ucraina Rusia