x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia și-a pierdut 90% din armata trimisă în Ucraina. Războiul lui Putin a făcut 315.000 de victime în rândul soldaților ruși

Rusia și-a pierdut 90% din armata trimisă în Ucraina. Războiul lui Putin a făcut 315.000 de victime în rândul soldaților ruși

de Şerban Mihăilă    |    14 Dec 2023   •   07:00
Rusia și-a pierdut 90% din armata trimisă în Ucraina. Războiul lui Putin a făcut 315.000 de victime în rândul soldaților ruși

Rusia a pierdut 87% din numărul total de trupe terestre active pe care le avea înainte de lansarea invaziei din Ucraina și două treimi din tancurile pe care le deținea înainte de război, a dezvăluit o sursă familiarizată cu o estimare declasificată a serviciilor de informații americane, furnizată membrilor Congresului SUA. 

Raportul spionajului american evaluează că războiul lui Putin a provocat Rusiei pierderi care însumează 315.000 de militari morți și răniți, adică aproape 90% din efectivele armatei ruse atunci când a început agresiunea asupra Ucrainei, a mărturisit sursa citată pentru CNN.

Mai exact, dintre cei 360.000 de soldați care au intrat în Ucraina, inclusiv personalul contractual și recrutat, Rusia a pierdut 315.000 pe câmpul de luptă, susține evaluarea. În plus, 2.200 dintre cele 3.500 de tancuri trimise pe linia frontului au fost distruse, Kremlinul fiind nevoit să suplinească forțele sale cu tancuri T62, produse în anii '70. Nu în ultimul rând, 4.400 dintre cele 13.600 de vehicule de luptă pentru infanterie și transportoare blindate de trupe au fost, de asemenea, neutralizate, ceea ce reprezintă o rată de pierdere de 32%.

„De la sfârșitul lunii noiembrie, Rusia a pierdut peste un sfert din stocurile de echipamente pentru forțele terestre pe care le deținea înainte de invazie.”, se arată în evaluare. 

„Acest lucru a redus complexitatea și amploarea operațiunilor ofensive rusești, care nu au reușit să obțină câștiguri majore în Ucraina de la începutul anului 2022.”, mai precizează sursa citată.

Raportul estimează, de asemenea, că pierderile Moscovei în confruntările cu armata ucraineană, atât ca personal, cât și ca număr de vehicule blindate, au întârziat cu 18 ani modernizarea militară a Rusiei.

Toate aceste pierderi sunt motivul pentru care Rusia a coborât standardele de recrutare pentru trimiterea de noi contingente în Ucraina.

„Amploarea pierderilor a forțat Rusia să ia măsuri extraordinare pentru a-și susține capacitatea de luptă. Rusia a declarat o mobilizare parțială de 300.000 de persoane la sfârșitul anului 2022 și a relaxat mult standardele pentru a permite recrutarea de condamnați și de civili mai în vârstă.”, se arată în evaluare, mai susține sursa citată. 

De la începutul agresiunii sale în Ucraina, Rusia a adoptat planuri de creștere a dimensiunii forțelor sale armate, la 1,5 milioane de oameni. Ministerul rus al Apărării a anunțat mai multe runde de mobilizare, inclusiv ciclul obișnuit de recrutare de toamnă, la 1 octombrie.

De asemenea, Moscova s-a bazat foarte mult pe condamnații trimiși la luptă de Grupul Wagner și a crescut limita de vârstă pentru ca anumite categorii de cetățeni să rămână în rezerva Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Pericolul din interiorul Congresului SUA

Raportul menționat de sursa CNN a fost trimis la începutul săptămânii în Congresul american și vine în contextul în care tot mai mulți republicani se opun ca SUA să mai ofere ajutoare militare substanțiale Ucrainei.

Mai mult, președintele Volodimir Zelenski s-a aflat, marți, la Washington, unde s-a întâlnit cu șeful Casei Albe, Joe Biden, și cu congresmeni americani, într-o încercare disperată de a obține un nou sprijin militar și economic, considerat de către Kiev vital pentru ca Ucraina să poată menține lupta împotriva Rusiei.

De altfel, la sfârșitul întrevederii sale cu Zelenski, Biden a reafirmat sprijinul continuu pentru Ucraina și i-a avertizat pe membrii Congresului că tergiversarea deblocării unui nou ajutor acordat Ucrainei riscă să ofere Rusiei o victorie.

Mediul politic de la Washington poate reprezenta, însă, cel mai mare pericol pentru Ucraina. Unii republicani resping cu fermitate orice finanțare suplimentară, iar colegii lor de partid din Senat insistă ca aceasta să facă parte dintr-un pachet mai larg de cheltuieli, care să includă bani pentru Israel, Taiwan și granița sudică a SUA. 

„Ideea că Ucraina va arunca Rusia înapoi la granițele din 1991 a fost absurdă!”, a afirmat, recent, senatorul J.D. Vance, un republican din Ohio. „Așa că ceea ce îi spunem președintelui și, într-adevăr, întregii lumi este că trebuie să articulați care este direcția. Ce vor realiza încă 61 de miliarde de dolari, pe care 100 de miliarde de dolari nu le-au realizat până acum?”, s-a întrebat Vance, referindu-se la noul pachet de sprijin pentru ucraineni. 

„Câinii latră, ursul trece”

În pofida pierderilor grele înregistrate pe frontul ucrainean, președintele rus, Vladimir Putin, este hotărât să meargă mai departe, în timp ce războiul se pregătește să intre în al treilea an. Oficialii americani și aliații lor occidentali avertizează că Ucraina rămâne profund vulnerabilă în fața rușilor, după semieșecul contraofensivei Kievului, care a stagnat pe parcursul toamnei.

De cealaltă parte, autoritățile de la Moscova susțin că estimările occidentale în privința numărul de ruși căzuți pe frontul din Ucraina sunt exagerate și aproape întotdeauna subestimează pierderile ucrainene, despre care oficialii de la Kremlin spun că sunt vaste. 

Kievul consideră pierderile în rândurile armatei sale drept un secret de stat, iar oficialii ucraineni afirmă că dezvăluirea unor cifre în privința numărului de victime ar putea dăuna efortului de război. Un material al publicației „The New York Times”, din luna august, cita oficiali americani care estimau bilanțul victimelor ucrainene la aproape 70.000 de morți.


 

×
Subiecte în articol: razboi invazie ucraina putin victime soldati