x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Israel: Numărul morților a trecut de 1.100. SUA trimit cel mai mare portavion al lumii pentru a sprijini armata israeliană

Război în Israel: Numărul morților a trecut de 1.100. SUA trimit cel mai mare portavion al lumii pentru a sprijini armata israeliană

de Redacția Jurnalul    |    09 Oct 2023   •   07:42
Război în Israel: Numărul morților a trecut de 1.100. SUA trimit cel mai mare portavion al lumii pentru a sprijini armata israeliană
Sursa foto: Hepta

Numărul morților a trecut de 1.100 în urma conflictului dintre Hamas și Israel, relatează Reuters.

Luptătorii grupării islamiste Hamas au ucis 700 de israelieni și au răpit alte zeci de persoane după atacul de sâmbătă asupra unor orașe israeliene.

Ca răspuns, duminică, Israelul a lovit blocuri de locuințe, tuneluri, o moschee și locuințe ale unor oficiali Hamas din Gaza, ucigând peste 400 de persoane.

„Prețul pe care îl va plăti Fâșia Gaza va fi unul foarte greu, care va schimba realitatea pentru generații întregi”, a declarat ministrul Apărării, Yoav Gallant, în orașul Ofakim, care a suferit victime și a avut parte de luare de ostatici.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat că țara a apelat la aproximativ 100.000 de soldați.

„Treaba noastră este să ne asigurăm că, la sfârșitul acestui război, Hamas nu va mai avea nicio capacitate militară cu care să amenințe civilii israelieni și, în plus, trebuie să ne asigurăm că Hamas nu va mai guverna Fâșia Gaza”, a spus el.

Loviturile aeriene israeliene asupra Gaza au distrus birourile și taberele de antrenament ale Hamas, dar și case și alte clădiri. Ministerul palestinian al Sănătății a declarat că 413 palestinieni, inclusiv 78 de copii, au fost uciși și 2.300 de persoane au fost rănite începând de sâmbătă.

Violențele au alimentat luni piețele globale, îngrijorările legate de posibilele întreruperi ale aprovizionării contribuind la creșterea țițeiului Brent cu 4,18 dolari, sau 4,94%, la 88,76 dolari pe baril în comerțul asiatic.

Orice creștere susținută a prețului petrolului ar acționa ca o taxă asupra consumatorilor și ar adăuga presiuni inflaționiste la nivel global, ceea ce a cântărit asupra acțiunilor, deoarece contractele futures S&P 500 au pierdut 0,7%, iar cele Nasdaq 0,6%.

Mai mulți transportatori aerieni internaționali au suspendat serviciile de zbor cu Tel Aviv în urma atacului Hamas, spunând că așteaptă îmbunătățirea condițiilor înainte de a le relua.

SUA trimit USS Gerald R. Ford, cel mai mare portavion al lumii, în Marea Mediterană

Secretarul american al Apărării, generalul Lloyd Austin, a anunţat că SUA trimite USS Gerald R. Ford, cel mai mare portavion al lumii, în Marea Mediterană pentru a sprijini armata israeliană.

Şeful Pentagonului a explicat, într-o informare publicată pe site-ul oficial defense.gov, că pe lângă portavionul USS Gerald R. Ford, în Marea Mediterană, în ajutorul Israelului, vor ajunge şi un crucişător, distrugătoare cu rachete ghidate, dar şi escadrile de avioane de luptă F-35, F-15, F-16 şi A-10.

Generalul Lloyd Austin a explicat că guvernul SUA va pune "rapid" la dispoziţia armatei israeliene echipamente şi resurse suplimentare, inclusiv muniţii.

"Gândurile mele continuă să fie alături de poporul israelian și de numeroasele familii care au pierdut persoane dragi în urma atacului terorist abominabil al Hamas. Astăzi, ca răspuns la acest atac al Hamas asupra Israelului și în urma unor discuții detaliate cu președintele Biden, am ordonat mai multe măsuri pentru a consolida poziția Departamentului Apărării în regiune pentru a susține eforturile de descurajare regională.

Am ordonat deplasarea Grupului de atac al portavioanelor USS Gerald R. Ford în Mediterana de Est. Acesta include portavionul USS Gerald R. Ford (CVN-78), crucișătorul cu rachete ghidate din clasa Ticonderoga USS Normandy (CG 60), precum și distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh-Burke USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) și USS Roosevelt (DDG 80). De asemenea, am luat măsuri pentru a spori escadrilele de avioane de luptă F-35, F-15, F-16 și A-10 ale Forțelor Aeriene ale SUA din regiune. Statele Unite mențin forțe pregătite la nivel global pentru a consolida și mai mult această postură de descurajare, dacă este necesar.

În plus, guvernul Statelor Unite va pune rapid la dispoziția Forțelor de Apărare ale Israelului echipamente și resurse suplimentare, inclusiv muniții. Prima asistență de securitate va sosi în zilele următoare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Război în Israel portavion sua hamas