x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Misiune imposibilă? Biden vrea un stat palestinian independent la sfârșitul războiului 

Misiune imposibilă? Biden vrea un stat palestinian independent la sfârșitul războiului 

de Şerban Mihăilă    |    31 Oct 2023   •   06:00
Misiune imposibilă? Biden vrea un stat palestinian independent la sfârșitul războiului 

În timp ce războiul dintre Israel și Hamas, care durează de trei săptămâni, intră în ceea ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, spune că ar putea fi o nouă etapă „lungă și dificilă”, președintele Joe Biden face apel la liderii israelieni și arabi să se gândească bine la viitoarea realitate postbelică. Este vorba, susține el, despre găsirea, în sfârșit, a unui acord asupra unei soluții cu două state, în care Israelul ar coexista cu un stat palestinian independent.

„Nu se poate reveni la status quo-ul de la 6 octombrie.”, le-a declarat Biden reporterilor, referindu-se la ziua dinaintea atacului militanților Hamas asupra Israelului. Casa Albă afirmă că Biden i-a transmis același mesaj direct lui Netanyahu, în timpul unei recente convorbiri telefonice.

„Înseamnă, de asemenea, că atunci când această criză se va încheia, trebuie să existe o viziune asupra a ceea ce urmează, iar, în opinia noastră, trebuie să fie vorba despre o soluție cu două state!”, a spus Biden.

Presiunea internațională pentru o soluție cu două state - una în care Israelul ar coexista cu un stat palestinian independent - nu a putut fi materializată de președinții americani și diplomații din Orientul Mijlociu, timp de decenii. 

Chestiunea a mai fost pusă pe tapet de când ultimul efort al negocierilor de pace, condus de americani, a eșuat, în 2014, pe fondul dezacordurilor privind coloniile israeliene și eliberarea prizonierilor palestinieni.

Subiect delicat

Statalitatea palestiniană este un subiect pe care Biden l-a abordat rar la începutul mandatului său. În timpul vizitei sale în Cisiordania, anul trecut, Biden a declarat că „terenul nu este încă propice” pentru noi încercări de a ajunge la o pace permanentă, chiar dacă le-a vorbit din nou  palestinienilor despre sprijinul de lungă durată al SUA pentru crearea unui stat.

Acum, într-un moment de îngrijorare fără precedent față de perspectiva ca războiul dintre Israel și Hamas să se transforme într-un conflict regional de proporții, Biden a început să sublinieze că, odată ce bombardamentele și împușcăturile se vor opri, nu ar mai trebui ignorate eforturile pentru crearea unui stat palestinian independent.

Până de curând, Biden pusese mult mai mult accent pe ceea ce administrația sa considera ambiția realizabilă de a normaliza relațiile dintre Israel și vecinii săi arabi decât pe reluarea negocierilor de pace dintre palestinieni și israelieni.

Spre exemplu, într-un lung eseu scris cu puțin timp înainte de atacul din 7 octombrie, care descria eforturile lui Biden în materie de politică externă globală, consilierul său pe probleme de Securitate Națională, Jake Sullivan, nu făcea nicio mențiune despre un stat palestinian. 

Într-o versiune actualizată a eseului din „Foreign Affairs”, postat online, Sullivan scrie că administrația este „angajată în favoarea unei soluții cu două state”. Oficialii Casei Albe spun, de asemenea, că discuțiile de normalizare au inclus întotdeauna propuneri semnificative, în beneficiul palestinienilor.

Obstacole majore

În calea viziunii postbelice a lui Biden se află, însă, obstacole majore. Un stat palestinian independent în Cisiordania și Gaza este văzut ca un eșec de către guvernul de extremă dreapta al Israelului. O autoritate palestiniană ineficientă controlează părți din Cisiordania și are puțină credibilitate în fața populației pe care o guvernează. 

Concomitent, alegerile prezidențiale americane care se apropie ar putea face din Biden un mediator mai puțin ideal, în 2024.

Aaron David Miller, fost consilier pe probleme legate de Orientul Mijlociu în administrațiile democrate și republicane, a declarat că recentul accent pus de Biden pe o soluție cu două state este „un subiect de discuție aspirațional”. „Șansele sunt foarte, foarte mici. În esență, este o misiune imposibilă!”, a spus el, citat de AP.

Cu toate acestea, Biden a ridicat problema în ultimele sale discuții cu alți lideri mondiali. În timpul unei convorbiri telefonice, Biden și președintele egiptean, Abdel Fattah el-Sissi, au discutat, cu două zile în urmă, despre stabilirea condițiilor „pentru o pace durabilă și sustenabilă în Orientul Mijlociu, care să includă înființarea unui stat palestinian”, după cum a arătat Casa Albă.

Apelul pentru o soluție cu două state a fost dezbătut la summitul Coaliției evreiești republicane din Las Vegas, derulată în weekend, unde candidații republicani la președinție au criticat politica lui Biden în privința Israelului și ceea ce ei consideră a fi un eșec al democraților – acela de a condamna suficient antisemitismul în SUA. 

Unul dintre candidații la președinție, antreprenorul de biotehnologie Vivek Ramaswamy, a declarat că Israelul ar trebui să se simtă liber să abandoneze „mitul soluției cu două state”.

Casa Albă este conștientă de faptul că apelurile lui Biden pentru o soluție cu două state poate că nu sunt realizabile pe termen scurt, dezvăluie, sub acoperirea anonimatului, un oficial al Casei Albe, citat de AP. 

Cu toate acestea, președintele american consideră că este important pentru el și echipa sa să fie transmisă „speranță” și să se precizeze că administrația lui susține un stat palestinian, a declarat același oficial. 

 

×
Subiecte în articol: razboi Israel hamas esec casa alba