Trupele armate ale statului Mali, care luptă în prezent, cu ajutorul trupelor franceze împotriva militanţilor islamişti din nordul ţării, sunt acuzate că ar fi comis o serie de execuţii sumare, din motive rasiale.
Acuzaţiile sunt făcute de ONG-ul francez "Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului" (FDIH), care susţine că militarii din Mali, preponderent negri din sudul ţării, se folosesc de conflict pentru a omorî tuaregii din nord.
Potrivit FDIH, care cere o anchetă independentă în zonă, cel puţin şapte persoane a fost executate în trei localităţi din provinica Sevare şi există "informaţii credibile" că alţi 20 au fost executaţi în afara acestei zone, trupurile lor fiind "îngropate în grabă sau aruncate în fântâni".
"Alte rapoarte despre execuţii sumare vin din centrul şi vestul ţării", spune FDIH.
Potrivit ONG-ului, victimele au fost împuşcate pentru că nu aveau documente sau pentru că deţineau arme. Alte omoruri au avut ca motivaţia rasa victimelor. Nordul statului Mali este locuit, în special, de tuaregi sau etnici arabi.
Rebeliunea tuaregă, de la începutul anului 2012, se află la originea conflictului actual din Mali. Rebeliunea a fost condusă de MNLA - Mişcarea Naţională pentru Eliberarea Azawadului (Azawad este denumirea unei regiuni din nordul Maliului), organizaţia susţinând că tuaregii sunt discriminaţi şi marginalizaţi de guvern.
În conflict a intervenit şi gruparea Ansar Dine (apărătorii credinţei) care nu vor independenţa nordului ţării, ci introducerea legii islamice în toată ţara. În prezent, nordul statului Mali este ocupat de Ansar Dine, grupare contracarată de armata din Mali cu ajutorul celei franceze.
Etnicii tuaregi care nu au aderat nici la MNLA, nici la Ansar Dine, au fugit din calea luoptelor spre centrul şi sudul ţării, doar pentru a deveni ţinta atacurilor rasiale. Până în luna mai a anului trecut, aproximativ 60.000 de etnici tuaregi şi arabi au fugit din Mali în statele învecinate, de teama atacurilor.