x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden pentru Zelenski: Asistență militară de 1,8 miliarde de dolari, sisteme antiaeriene Patriot și asistenţă umanitară de 374 de milioane de dolari

Biden pentru Zelenski: Asistență militară de 1,8 miliarde de dolari, sisteme antiaeriene Patriot și asistenţă umanitară de 374 de milioane de dolari

de Redacția Jurnalul    |    22 Dec 2022   •   00:35
Biden pentru Zelenski: Asistență militară de 1,8 miliarde de dolari, sisteme antiaeriene Patriot și asistenţă umanitară de 374 de milioane de dolari
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Joseph Biden a reafirmat miercuri seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, susţinerea Statelor Unite pentru Ucraina în contextul "agresiunii" militare a Rusiei şi a confirmat asistenţa militară suplimentară, inclusiv sistemele Patriot.

"În contextul în care ne apropiem de noul an, este important ca poporul american şi lumea să vă audă direct, domnule preşedinte, să audă despre lupta Ucrainei şi despre necesitatea de a fi împreună pe parcursul anului 2023", a declarat Biden, potrivit CNN, în conferinţa de presă organizată la Casa Albă alături de Volodimir Zelenski.

Liderul de la Casa Albă a lăudat poporul ucrainean pentru "determinarea fermă" de a avea o "poziţie puternică împotriva agresiunii militare" a Rusiei. "A fost important să avem o discuţie semnificativă faţă în faţă, să ne privim în ochi, deoarece conducerea exercitată pe parcursul acestei crize teribile, aşa cum aţi exercitat-o dumneavoastră, domnule preşedinte, a inspirat poporul ucrainean, poporul american şi întreaga lume. Nu veţi fi niciodată singuri", a subliniat Biden.

Biden a confirmat că Statele Unite vor oferi asistenţă militară suplimentară Ucrainei, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot. Anterior, secretarul de Stat Antony Blinken anunţase oficial asistenţa suplimentară în materie de securitate destinată Ucrainei.

"Va dura ceva timp până când va fi efectuată instruirea necesară", dar sistemele antiaeriene şi antibalistice Patriot vor fi "un mijloc esenţial" pentru apărarea Ucrainei, a subliniat preşedintele SUA. "Statele Unite menţin angajamentul de a furniza Ucrainei mijloacele de a se apăra de agresiunile Rusiei cât va fi necesar", a insistat Biden.

Preşedintele SUA a anunţat şi asistenţă umanitară în valoare de 374 de milioane de dolari pentru Ucraina:

"Astăzi, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) anunţă un angajament de 374 de milioane de dolari pentru asistenţă umanitară de care Ucraina are nevoie urgentă. Vor fi oferite alimente şi fonduri în numerar pentru 1,5 milioane de cetăţeni ucraineni, precum şi asistenţă medicală, apă potabilă şi ajutor pentru asigurarea căldurii pe timpul iernii pentru peste 2,5 milioane de ucraineni", a subliniat Biden.

(sursa: Mediafax)

×