x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război propagandistic între India şi Pakistan după eliberarea unui pilot indian

Război propagandistic între India şi Pakistan după eliberarea unui pilot indian

02 Mar 2019   •   18:25
Război propagandistic între India şi Pakistan după eliberarea unui pilot indian

O înregistrare video cu pilotul indian eliberat vineri de Pakistan, în care aviatorul mulţumeşte autorităţilor pakistaneze, a suscitat sâmbătă un val de furie în India, pe fondul unui război propagandistic după ce Islamabadul a prezentat eliberarea ca "un gest de pace" în această nouă criză având în centru Kashmirul, comentează AFP.

Între timp, ciocnirile au continuat sâmbătă între cele două ţări, cu tiruri de mortier şi de artilerie. Doi militari pakistanezi au fost ucişi în Kashmir, la frontieră, au anunţat surse militare pakistaneze.

Locotenent colonelul Abhinandan Varthaman, al cărui Mig-21 a fost doborât miercuri în timp ce urmărea avioane de vânătoare pakistaneze deasupra Kashmirului, a traversat pe jos, vineri, punctul de frontieră Wagah, aflat între oraşul pakistanez Lahore şi cel indian Amritsar, cu câteva ore întârziere faţă de momentul programat şi anunţat de autorităţile de la Islamabad. 

Capturarea sa a devenit un punct de cotitură în ostilităţile dintre cele două puteri nucleare, declanşate după atacul sinucigaş din 14 februarie în care şi-au pierdut viaţa 40 de paramilitari indieni în Kashmir.

Abhinandan Varthaman, care s-a catapultat şi a fost ulterior capturat de mulţime, de partea pakistaneză, părea să aibă un ochi vânăt atunci când a ajuns în India. El a fost trimis să efectueze un examen medical, iar apoi a fost audiat de reprezentanţi ai serviciilor militare şi de informaţii. 

Potrivit mass media indiene, întoarcerea pilotului - salutat ca un adevărat erou în ţara sa - a fost întârziată deoarece a fost obligat să accepte înregistrarea acelui video în schimbul eliberării. În înregistrare, militarul indian a mulţumit armatei pakistaneze pentru profesionalism şi pentru că l-a salvat de mulţimea de oameni. El a acuzat presa indiană că întreţine o isterie a războiului între cele două ţări. Înregistrarea a fost difuzată în repetate rânduri de militarii pakistanezi.

Un fost şef de guvern al statului indian Jammu şi Kashmir, Omar Abdullah, a apreciat că înregistrarea video a întinat gestul Pakistanului de a-l elibera pe pilot. Islamabadul a prezentat această eliberare drept "un gest de pace". Pilotul a fost "obligat să înregistreze (video-ul) cu puţin timp înainte de a fi predat" autorităţilor indiene, a acuzat Abdullah pe Twitter.

Presa indiană a calificat înregistrarea drept "detestabilă", acuzând că încalcă normele internaţionale cu privire la prizonierii de război. Şi reţelele sociale din India au atacat dur înregistrarea video.

Ministrul de externe pakistanez Shah Mehmood Qureshi a insistat că ţara sa a fost motivată exclusiv de prudenţă în demersul de eliberare a pilotului indian. Nicio "constrângere" sau "presiune" nu au fost exercitate asupra ţării. "Nu vrem decât pacea", a adăugat el.

Câteva sute de mii de pakistanezi au semnat două petiţii online prin care cer ca premierul Imran Khan să fie nominalizat la premiul Nobel pentru pace după deciziile şi declaraţiile sale menite să tempereze criza cu India. Hashtagul #NobelPeaceForImranKhan a devenit viral pe Twitter.

În timp ce presa pakistaneză salută eliberarea pilotului pentru calmarea tensiunilor cu India, unele reproşuri se fac auzite pe reţelele sociale. "Nu a fost o idee bună. Se va întoarce" împotriva Pakistanului, apreciază Gul Bukhari, critic la adresa guvernului şi a armatei. 

Cel puţin 12 civili au fost ucişi de la începutul săptămânii de ambele părţi ale frontierei, aminteşte France Presse.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: india pakistan propaganda