x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul spionilor: Baze secrete CIA, în prima linie a frontului din Ucraina

Războiul spionilor: Baze secrete CIA, în prima linie a frontului din Ucraina

de Şerban Mihăilă    |    27 Feb 2024   •   07:00
Războiul spionilor: Baze secrete CIA, în prima linie a frontului din Ucraina

Pe baza a peste 200 de interviuri realizate cu actuali și foști oficiali din Ucraina, Statele Unite și Europa, prestigioasa publicație „The New York Times” (NYT) a publicat un material exploziv, care dezvăluie că serviciile secrete americane nu numai că au jucat un rol esențial în procesul de luare a deciziilor în timpul războiului din Ucraina, dar au înființat și finanțat centre de spionaj de comandă și control, de înaltă tehnologie, pe teritoriul ucrainean, făcând acest lucru cu mult înainte de invazia rusă din 24 februarie 2022.

Printre cele mai importante dezvăluiri se numără faptul că programul a fost înființat în urmă cu un deceniu și s-a întins pe durata mandatelor a trei președinți americani. NYT susține că programul CIA de modernizare a serviciilor de informații din Ucraina a transformat în prezent fostul stat sovietic într-unul „dintre cei mai importanți parteneri de informații ai Washingtonului împotriva Kremlinului”. 

În cadrul programului, agenția americană a instruit și echipat în secret ofițeri de informații ucraineni, într-o operațiune care a început imediat după evenimentele de stradă din Maidan, din 2014, și a construit o rețea de 12 baze secrete de-a lungul frontierei rusești - într-o acțiune demarată cu opt ani în urmă.

Aceste baze pot intercepta comunicațiile comandanților ruși și monitorizează sateliții de spionaj ai Rusiei. Ele sunt folosite și pentru a lansa și urmări atacurile transfrontaliere cu drone și rachete pe teritoriul rusesc. 

În coasta inamicului

Amplasată într-o pădure densă, o bază militară ucraineană pare abandonată și distrusă, iar centrul său de comandă arată ca o coajă arsă. Baza a fost ținta unui baraj de rachete rusești la începutul războiului. Dar asta este la suprafață.

Nu departe, un pasaj discret coboară spre un buncăr subteran, unde militarii ucraineni urmăresc sateliții de spionaj ai Rusiei și trag cu urechea la conversațiile dintre comandanții ruși. Pe un ecran, o linie roșie urmărește traseul unei drone pline cu explozibil, care se strecoară prin apărarea aeriană rusă, dintr-un punct din centrul Ucrainei către o țintă din orașul rus Rostov.

Buncărul subteran, construit pentru a înlocui centrul de comandă distrus în lunile de după invazia Rusiei, este un loc secret al armatei ucrainene. Mai există însă un secret: baza este finanțată aproape în totalitate, și parțial echipată, de către CIA, serviciul de spionaj extern al SUA, scrie NYT în ampla sa investigație. „110%!”, confirmă generalul Serhii Dvoretski, un comandant de rang înalt al serviciilor de informații, într-un interviu acordat la baza respectivă.

Un parteneriat esențial

În cel de-al treilea an al unui război care a făcut sute de mii de victime, parteneriatul în domeniul informațiilor dintre Washington și Kiev se dovedește un pivot esențial al capacității de apărare a Ucrainei. CIA și alte agenții de informații americane furnizează date pentru lovituri de precizie cu rachete, urmăresc mișcările trupelor rusești și ajută la susținerea rețelelor de spionaj.

Parteneriatul nu este însă o creație de război și nici Ucraina nu este singurul beneficiar. Acesta a prins rădăcini în urmă cu un deceniu, formându-se sub conducerea a trei președinți americani cu viziuni diferite, fiind împins mereu înainte de persoane-cheie, care și-au asumat adesea riscuri îndrăznețe, mai dezvăluie ancheta NYT.  

Această colaborare a transformat în momentul de față Ucraina, ale cărei agenții de informații au fost mult timp considerate ca fiind complet compromise de către Rusia, într-unul dintre cei mai importanți parteneri de informații ai Washingtonului împotriva Kremlinului.

Postul de ascultare din pădurea ucraineană face parte dintr-o rețea de baze de spionaj susținută de CIA, construită în ultimii opt ani, care include 12 locații secrete de-a lungul frontierei rusești. 

Înainte de război, ucrainenii și-au demonstrat buna credință față de americani, colectând interceptări care au contribuit la dovedirea implicării Rusiei în doborârea, în 2014, a unui avion de linie al companiei „Malaysia Airlines”. Ucrainenii i-au ajutat, de asemenea, pe americani să îi urmărească pe agenții ruși implicați în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016, mai arată ancheta jurnalistică.

În anul 2016, CIA a început să antreneze o forță de comando ucraineană de elită - cunoscută sub numele de Unitatea 2245 - care a capturat drone și echipamente de comunicații rusești, astfel încât tehnicienii americani să le poată inversa și să spargă sistemele de criptare ale Moscovei. Unul dintre ofițerii din această unitate era chiar Kirilo Budanov, generalul care conduce în prezent serviciile de informații militare ucrainene.

De asemenea, CIA a contribuit la formarea unei noi generații de spioni ucraineni, care au operat în interiorul Rusiei, în Europa, în Cuba și în alte locuri unde rușii au o prezență numeroasă.

Parteneriatul este atât de înrădăcinat, încât ofițerii CIA au rămas într-o locație îndepărtată din vestul Ucrainei, atunci când administrația Biden a evacuat personalul american în săptămânile dinaintea invaziei rusești, din februarie 2022. În timpul invaziei, ofițerii au transmis informații extrem de importante, inclusiv despre locurile în care Rusia plănuia lovituri și ce sisteme de armament urma să folosească.

„Fără ei, nu am fi avut cum să rezistăm în fața rușilor sau să îi învingem”, a recunoscut Ivan Bakanov, care era atunci șeful agenției de informații interne a Ucrainei, SBU.

Secret bine păzit

Detaliile acestui parteneriat al serviciilor de informații, dintre care multe sunt dezvăluite pentru prima dată de către investigația NYT, au fost un secret bine păzit timp de un deceniu.

În peste 200 de interviuri, actuali și foști oficiali din Ucraina, Statele Unite și Europa au descris un parteneriat care, la început, aproape „naufragiase” din cauza neîncrederii reciproce, înainte de a se extinde constant și de a transforma treptat Ucraina într-un centru de colectare de informații care a interceptat mai multe comunicații rusești decât putea gestiona inițial stația CIA din Kiev. 

Mulți dintre oficialii intervievați de NYT au vorbit sub acoperirea anonimatului pentru a putea face dezvăluiri despre serviciile de informații și chestiuni diplomatice sensibile.

Acum, aceste rețele de informații sunt mai importante ca niciodată, deoarece Rusia este în ofensivă, iar Ucraina este mai dependentă de sabotaje și de lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune, care necesită spioni aflați departe, în spatele liniilor inamice. Pe de altă parte, acest parteneriat este tot mai mult în pericol. Dacă republicanii din Congres vor pune capăt finanțării militare către Kiev, CIA ar putea fi obligată să își reducă activitatea.

De altfel, pentru a încerca să îi liniștească pe liderii ucraineni, William J. Burns, directorul CIA, a făcut recent o vizită secretă în Ucraina, a zecea de la invazie.

Angoasa și erorile Kremlinului

Încă de la început, CIA și partenerii săi ucraineni au fost aduși la aceeași masă de un adversar comun: președintele rus, Vladimir Putin. Obsedat de ideea „pierderii” Ucrainei în favoarea Occidentului, Putin a intervenit în mod constant în sistemul politic ucrainean, alegând liderii care, în opinia lui, ar fi menținut Kievul pe orbita Rusiei. De fiecare dată, acest lucru s-a întors însă împotriva sa, scoțând protestatarii în stradă.

De altfel, Putin acuză de mult timp agențiile de informații occidentale că au manipulat Kievul și au semănat sentimentul antirusesc în Ucraina.

Spre sfârșitul anului 2021, potrivit unui oficial european de rang înalt, Putin cântărea serios dacă să invadeze Ucraina, într-un moment în care s-a întâlnit cu șeful unuia dintre principalele servicii de spionaj din Rusia, care i-a spus că CIA, împreună cu MI6, din Marea Britanie, controlau Ucraina și o transformau într-un cap de pod pentru operațiuni contra Moscovei.

Investigația NYT a aflat însă faptul că Putin și consilierii săi au interpretat greșit o dinamică esențială. CIA nu și-a forțat intrarea în Ucraina. Oficialii americani au fost deseori reticenți față de ideea implicării lor depline în acest parteneriat, temându-se că oficialii ucraineni nu pot fi de încredere și, de asemenea, nedorind să provoace Kremlinul.

Cu toate acestea, un cerc restrâns de oficiali ucraineni din cadrul serviciilor de informații a curtat intens CIA și, treptat, i-a convins americani. În 2015, generalul Valeri Kondratiuk, pe atunci șef al serviciilor de informații militare ucrainene, a sosit la o întâlnire cu șeful adjunct al stației CIA și, fără nicio notificare prealabilă, a predat un teanc de dosare ultrasecrete.

Această primă tranșă conținea secrete despre Flota de Nord a Marinei ruse, inclusiv informații detaliate despre cele mai recente modele de submarine nucleare rusești. În scurt timp, echipe de ofițeri ai CIA plecau în mod regulat din biroul său cu rucsacuri pline de documente.

„Am înțeles că trebuie să creăm condiții de încredere”, a explicat generalul Kondratiuk, într-o mărturisire făcută jurnaliștilor de la NYT.

Nerăbdarea Kievului

Pe măsură ce parteneriatul s-a aprofundat, după 2016, ucrainenii au devenit nerăbdători în privința a ceea ce considerau că era prudența nejustificată a Washingtonului. Ei au început să organizeze asasinate și alte operațiuni letale, care încălcau termenii pe care Casa Albă credea că ucrainenii îi acceptaseră. Înfuriați, oficialii americani au amenințat că vor întrerupe sprijinul, dar nu au făcut-o niciodată.

„Relațiile nu au făcut decât să se consolideze tot mai mult, deoarece ambele părți au văzut valoarea parteneriatului, iar Ambasada SUA din Kiev - stația noastră de acolo, operațiunea din Ucraina - a devenit cea mai bună sursă de informații (...) despre Rusia”, a dezvăluit pentru NYT un fost înalt oficial american. „Pur și simplu nu ne puteam sătura de ea!”, a mai mărturisit el.

„Aceasta este povestea nespusă a modului în care s-au derulat lucrurile”, conchide ziarul american.  

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×