x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 338. AIEA anunță bombardamente la Zaporojie. Rusia neagă

Război în Ucraina, ziua 338. AIEA anunță bombardamente la Zaporojie. Rusia neagă

de Redacția Jurnalul    |    27 Ian 2023   •   14:05
Război în Ucraina, ziua 338. AIEA anunță bombardamente la Zaporojie. Rusia neagă
Sursa foto: Hepta

Cel puţin 11 persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma bombardamentelor efectuate joi de armata rusă în mai multe regiuni din Ucraina, conform bilanţului centralizat anunţat de autorităţile de la Kiev.

Explozii puternice au avut loc la centrala nulceară de la Zaporojie, situată în estul Ucrainei, și aflată sub controlul forțelor ruse, anunță Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), organism aflat sub tutela ONU, scrie Reuters. 

"Opt detonări puternice au fost auzite ieri, în jurul orei locale 10:00, făcând să vibreze geamurile birourilor uzinei, iar astăzi se aud şi mai multe", a transmis șeful AIEA, Rafaelo Grossi, care săptămâna trecută a efectuat o vizită în Ucraina. Totodată, AIEA are o delegație permanentă la toate cele 5 centrale din Ucraina.

Renat Karcea, un consilier al şefului Rosenergoatom, compania care operează centralele nucleare din Rusia, spune că declaraţiile lui Grossi sunt nefondate.

"Nu le pot califica decât ca pe o provocare. Înainte de a furniza astfel de informaţii trebuie să le verificaţi şi să stabiliţi dacă nu cumva acestea se bazează pe zvonuri. Pe de o parte, ei vor să arate că fac ceva util. Pe de alta, seamănă din nou îndoială în rândul opiniei publice occidentale că, într-un fel, Rusia nu este capabilă să asigure securitatea nucleară", a spus Karcea, citat de TASS.

Însă mai înseamnă și că atacurile provin de la partea ucraineană. 

Rusia a preluat controlul asupra centralei, în martie 2023, iar apoi zona a fost supusă unor bombardamente intense, de responsabilitatea acestora acuzându-se reciproc Moscova și Kievul. 

Bombardamente în Ucraina. 11 oameni au murit

Atacurile armatei ruse au vizat 11 regiuni din Ucraina, conform Serviciului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, citat de agenţia Reuters.

Bilanţul atacurilor cu rachete şi drone este de 11 morţi şi 11 răniţi. Cel puţin 35 de clădiri au suferit daune semnificative.

Armata ucraineană a comunicat că a doborât 24 de drone militare, inclusiv 15 în zona capitalei Kiev, precum şi 47 dintre cele 55 de rachete ruse.

Rusia a părut să intensifice atacurile la o zi după ce Statele Unite, Germania şi alte ţări au anunţat un acord privind livrarea de tancuri avansate Ucrainei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: bombardamente ucraina morti Rusia razboi