x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul din Irak n-a avut "acoperire legală"

Războiul din Irak n-a avut "acoperire legală"

12 Ian 2010   •   00:00

Intervenţia militară din Irak din martie 2003 nu a fost legitimă din punct de vedere al dreptului internaţional, potrivit preşedintelui unei comisii independente de anchetă din Olanda, ale cărei concluzii au fost prezentate marţi la Haga, relatează AFP.



"Legitimarea nu este suficientă", a declarat preşedintele comisiei de anchetă, Willibrord Davids, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Haga.

"Rezoluţiile Consiliului de Securitate (al Naţiunilor Unite) privind Irakul din anii '90 nu au conferit un mandat pentru o intervenţie americano-britanică", a apreciat comisia de anchetă în raportul său, a cărui copie a fost trimisă marţi premierului Jan Peter Balkenende.

Comisia de anchetă a fost înfiinţată în februarie 2009 la propunerea Guvernului olandez, ca urmare a presiunilor exercitate de o parte a clasei politice olandeze, care punea la îndoială legitimitatea susţinerii politice a Olandei în invadarea Irakului.

Potrivit comisiei, nu există "nici o dovadă" că Olanda a avut o contribuţie militară activă la invazie.

Olanda a trimis în iulie 2003 circa 1.100 de militari în sudul Irakului pentru a participa la Forţa multinaţională condusă de Statele Unite, dar plasată sub mandatul Naţiunilor Unite. Misiunea acestora s-a încheiat în primavara lui 2005. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe