Sute de mii de oameni au protestat in intreaga lume fata de razboiul din Irak, la doi ani de la declansarea interventiei militare conduse de Statele Unite.
|
|
PACE. Lumea intreaga ii cere lui George W. Bush sa nu mai declanseze alte razboaie
|
MARSURI. Sute de mii de persoane din intreaga lume au iesit in strada pentru a-si exprima nemultumirea fata de ceea ce se intampla in Irak. Cele mai puternice si numeroase manifestatii pacifiste au avut loc in Europa si Statele Unite, principalele artizane ale interventiei militare. Pe batranul continent, unde conflictul i-a divizat pe liderii europeni, sute de mii de oameni au iesit pe strazile principalelor capitale si au cerut retragerea militara din Irak. La Roma, a fost necesara interventia fortelor de ordine, cand miile de persoane se indreptau spre biroul premierului Silvio Berlusconi pentru a cere revenirea acasa a soldatilor italieni. Strazile New York-ului au fost si ele neincapatoare pentru miile de manifestanti care au solicitat eliberarea rapida a Irakului de sub ocupatia militara a NATO. In timp ce Politia facea arestari in randul protestatarilor, presedintele american, George W. Bush, isi apara si justifica, la radio, decizia de a interveni militar, spunand ca razboiul a fost un eveniment important in istoria libertatii. "Pentru ca noi am reactionat, Guvernul irakian nu mai reprezinta acum o amenintare nici pentru el si nici pentru lumea intreaga", a spus Bush.
DECIZIE. Dezbaterea despre eliberarea Irakului de sub ocupatia militara aliata a fost reluata de declaratia recenta a premierului italian, Silvio Berlusconi, care a spus: "A venit timpul sa discutam despre retragerea militara din Irak". Italia nu este singura tara care isi anunta o astfel de intentie, militarii olandezi si ucraineni fiind primii care au inceput sa plece din Irak. In plan politic, la doua luni dupa primele alegeri libere, au fost facute progrese infime in tratativele pentru formarea unui Executiv irakian.
Citește pe Antena3.ro