x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul din Ucraina, într-un punct critic. Rușii atacă furibund, Kievul și aliații săi trebuie să schimbe ceva

Războiul din Ucraina, într-un punct critic. Rușii atacă furibund, Kievul și aliații săi trebuie să schimbe ceva

de Şerban Mihăilă    |    16 Iun 2022   •   07:35
Războiul din Ucraina, într-un punct critic. Rușii atacă furibund, Kievul și aliații săi trebuie să schimbe ceva

Pe măsură ce apărarea ucraineană consumă în ritm susținut muniția din epoca sovietică, ce se potrivește sistemelor de luptă mai vechi, majoritare, din dotarea sa, iar armele occidentale trimise Kievului ajung lent și în cantități insuficiente, ofensiva rusă avansează în estul Ucrainei. Serviciile de informații vestice avertizează că războiul declanșat de Rusia a ajuns într-un moment crucial, care ar putea determina deznodământul pe termen lung al conflictului, și iau în calcul trei scenarii posibile. 

Surse de rang înalt din serviciile militare și de spionaj occidentale, inclusiv oficialități de la Washington, consideră că luptele de pe frontul ucrainean se află într-o perioadă critică, decisivă pentru rezultatul pe termen lung al invaziei care a zguduit Europa. 

Acest moment crucial ar putea forța, de asemenea, o decizie dificilă a guvernelor din Vest, care până acum au oferit sprijin Ucrainei cu un cost în continuă creștere, atât pentru propriile economii, cât și pentru stocurile naționale de armament.

Pentru a depăși cu bine aceste zile hotărâtoare, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, va coordona un grup de lucru format din 50 de state, în vederea trimiterii în regim de urgență a unor noi ajutoare militare acordate Ucrainei, precum și pentru a eficientiza liniile de aprovizionare către țara invadată de trupele Moscovei, a dezvăluit, sub protecția anonimatului, un oficial american din domeniul apărării, citat de CNN. 

Concomitent, autoritățile de la Kiev își exprimă frustrarea față de faptul că echipamentele militare vitale trimise de SUA și aliații lor ajung pe câmpul de luptă lent și „pe bucăți” și se tem că angajamentul occidental s-ar putea atenua chiar în acest moment decisiv.

Trei scenarii posibile

„Cred că suntem pe cale să ajungem în punctul în care o parte sau alta va avea succes!”, a mărturisit un înalt oficial NATO, sub acoperirea anonimatului. „Fie rușii vor ajunge la Sloviansk și Kramatorsk, fie ucrainenii îi vor opri. Dacă ucrainenii vor reuși să țină linia frontului aici, în fața acestui număr mare de forțe, asta va conta enorm!”, a adăugat sursa citată de CNN.

În acest context, oficialii occidentali urmăresc îndeaproape trei scenarii posibile care, în opinia lor, ar putea avea loc în viitorul apropiat. 

În primul, Rusia ar putea continua să înregistreze progrese în cele două provincii separatiste estice. O altă posibilitate ar fi ca liniile de apărare ucrainene să reziste și să se întărească, caz în care conflictul s-ar putea prelungi luni sau chiar ani, ceea ce ar duce la pierderi însemnate de ambele părți, precum și la o criză care, deocamdată, se derulează lent, dar va deveni o povară pentru economia globală.

Apoi, mai există și ceea ce oficialii occidentali consideră a fi cel mai puțin probabil scenariu: Rusia și-ar putea redefini obiectivele de război, ar anunța că a obținut victoria și ar încerca să pună capăt luptelor. Deocamdată, susțin sursele, acest scenariu pare însă o simplă iluzie. 

Avertisment – rușii nu se opresc! 

Dacă Rusia reușește să își consolideze o parte din câștigurile sale din est, oficialii americani se tem că președintele rus, Vladimir Putin, ar putea, în cele din urmă, să folosească acest teritoriu ca punct de plecare pentru a ataca și alte zone din Ucraina.

„Sunt sigur că, dacă Ucraina nu este suficient de puternică, vor merge mai departe.”, avertiza recent și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o nouă încercare disperată de a îndemna Occidentul să trimită urgent cât mai multe arme. Ajutorul militar occidental, a mai spus el, „trebuie să vină mai repede”, dacă aliații Ucrainei vor să blocheze ambițiile teritoriale ale Rusiei.

Oficialii occidentali consideră că Rusia se află deocamdată în avantaj, în est, doar pentru că se bazează acolo pe o forță superioară numeric, inclusiv prin ajutorul acordat de susținătorii locali ai Moscovei. Cu toate acestea, „progresul teritorial rusesc nu este un deznodământ ce nu ar putea fi evitat.”, este de părere un înalt oficial din administrația Biden, citat de televiziunea americană. 

De altfel, pe măsură ce conflictul a devenit un război de uzură, purtat în principal prin intermediul tirurilor de artilerie, ambele părți au suferit pierderi enorme și se confruntă acum cu un deficit de combatanți. 

Spre exemplu, Rusia a suferit pierderi de până la o treime din forțele sale terestre, iar oficialii serviciilor de informații americane au declarat în mod public că Moscova ar avea dificultăți majore în obținerea unor câștiguri teritoriale concludente fără o mobilizare totală, decizie periculoasă din punct de vedere politic pentru Kremlin, pe care Putin nu a fost dispus să o adopte până acum.

Apetență pentru armele sovietice

Oficialii americani insistă asupra faptului că armele occidentale ajung încă în flux continuu în prima linie a frontului ucrainean. De cealaltă parte, autoritățile de la Kiev imploră însă Vestul să trimită nu doar artilerie grea, ci și sprijin de bază, cum ar fi muniție. 

Rapoartele locale în privința lipsei armelor, precum și solicitările pline de frustrare ale comandanților ucraineni de pe câmpul de luptă ridică, de altfel, mari semne de întrebare asupra eficienței funcționării liniilor de aprovizionare. 

O altă mare problemă, susțin surse occidentale, este că, deși Ucraina a rămas fără vechea muniție sovietică, compatibilă cu majoritatea sistemelor sale de apărare, există, de asemenea, dificultăți în trecerea luptătorilor ucraineni la utilizarea echipamentelor occidentale, de tip NATO. 

În primul rând, instruirea militarilor pentru folosirea sistemelor occidentale necesită timp și, în același timp, scoate de pe front numeroși luptători care ar fi fost utili în linia întâi. 

În alte cazuri, susține o sursă din serviciile de informații americane, Ucraina optează pur și simplu să nu folosească sistemele occidentale necunoscute. De exemplu, în ciuda faptului că a primit sute de drone „Switchblade”, extrem de performante, unele unități ucrainene preferă să utilizeze drone comerciale echipate cu explozibili, care sunt mai ușor de manevrat.

Administrația Biden a anunțat un nou pachet de ajutor la începutul acestei luni, care include sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, cu rază lungă de acțiune, HiMARS, pe care Ucraina îl solicitase insistent, săptămâni întregi. Deși un mic grup de soldați ucraineni a început să se antreneze cu acest sistem aproape imediat după anunț, este nevoie de trei săptămâni de pregătire înainte de intrarea sa efectivă în luptă. 

În același timp, în alte părți ale lumii există doar un număr limitat de muniții din epoca fostei Uniuni Sovietice, care poate fi trimis în Ucraina. SUA îndeamnă națiunile cu stocuri mai vechi să își dea seama ce au la dispoziție în vederea sprijinirii Ucrainei, dar ritmul intens al tirurilor de artilerie consumă rapid munițiile din era sovietică, atât pentru ucraineni, cât și pentru aliații care le furnizează.

Occidentul, în ceață

Paradoxal, deși SUA au o imagine clară asupra pierderilor rusești, americanii s-au chinuit încă de la începutul războiului să evalueze puterea de luptă a Ucrainei. Oficialii citați de CNN au recunoscut că administrația Biden nu are o imagine exactă asupra destinației armelor occidentale sau a eficienței cu care acestea sunt folosite, după ce trec granița în Ucraina.

Din acest motiv, predicțiile serviciilor de informații americane în privința luptelor sunt dificile, iar deciziile politice asupra momentului și a modului de reaprovizionare a armatei ucrainene devin la fel de complicate.

Atunci când a fost întrebat dacă Ucraina rămâne fără muniție și arme, un înalt oficial al administrației Biden a mărturisit pentru CNN că SUA încearcă să „înțeleagă mai bine rata de consum și ritmul operațional al ucrainenilor”. „Este greu de știut.”, a spus sursa citată. Este clar că Ucraina folosește foarte mult artileria pe care SUA și alte națiuni occidentale au furnizat-o, deoarece o mare parte din aceasta intră și iese din țară pentru reparații.

Acest „unghi mort” are la bază, în mare parte, faptul că Ucraina nu spune totul Vestului, susțin oficiali occidentali. De asemenea, deoarece luptele sunt concentrate într-o zonă atât de mică și relativ apropiată de Rusia, serviciile de informații occidentale nu au aceeași vizibilitate ca în alte părți ale țării.

Totodată, este dificil de prezis cum se va comporta armata ucraineană în acest moment crucial, deoarece, pe măsură ce pierderile au crescut, voluntari civili pregătiți în grabă sunt trimiși în luptă, a precizat un oficial NATO. Performanța lor sub presiunea luptei este o necunoscută.

Putin nu renunță, Vestul șovăie

În timp ce oficialii americani și cei ai NATO nu întrevăd niciun semn că Putin ar intenționa să pună capăt războiului său costisitor, există o îngrijorare tot mai mare în privința angajamentului Occidentului de a-și menține sancțiunile contra Moscovei.

Pe măsură ce luptele se prelungesc, costul pentru guvernele occidentale continuă să crească. Mai mult, unele guverne vestice - inclusiv administrația SUA - au devenit îngrijorate de faptul că fluxul de arme donate Ucrainei a epuizat stocurile naționale critice pentru propria lor apărare.

În condițiile în care prețurile crescute ale energiei și inflația ridicată încep să aibă un impact tot mai mare asupra cetățenilor din SUA și UE, iar atenția mass-media începe să se abată de la luptele de zi cu zi, numeroși oficiali vestici se tem că sprijinul occidental pentru Ucraina ar putea scădea, într-un moment crucial pentru soarta războiului. 

 

×
Subiecte în articol: Ucraina