x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul din Ucraina: Ofensivă a ucrainenilor în regiunea Harkov, rușii ocupă un oraș din Luhansk

Războiul din Ucraina: Ofensivă a ucrainenilor în regiunea Harkov, rușii ocupă un oraș din Luhansk

13 Mai 2022   •   11:21
Războiul din Ucraina: Ofensivă a ucrainenilor în regiunea Harkov, rușii ocupă un oraș din Luhansk
Sursa foto: Hepta

Forțele ucrainene au continut contraofensiva în regiunea Harkov și au reușit să-i alunge pe ruși din mai multe comunități. În Luhansk, însă, militarii lui Putin par să fi obținut controlul asupra orașului Rubijne, anunță CNN.

Un contraatac ucrainean în nordul țării a întrerupt mai multe linii de aprovizionare rusești.

„Forțele rusești nu au desfășurat operațiuni ofensive în direcția Harkov. Principalele eforturi s-au concentrat pe împiedicarea avansării trupelor noastre în zona așezării Vesele", a declarat vineri Statul Major ucrainean.

Astfel, ucrainenii au cucerit o serie de sate din zonă situată la est de Harkov.

Cel puțin două poduri din regiune au fost demolate, potrivit imaginilor din satelit. Se pare că unitățile rusești să fi distrus podurile într-un efort de a-și proteja liniile de aprovizionare de noi atacuri ale armatei ucrainene.

În altă parte a regiunii Harkov, rușii au bombardat orașul Derhachi și au ucis două persoane, potrivit administrației locale. Totodată, au fost distrus centrul umanitar și unitățile medicale. Derhachi se află la aproximativ 16 kilometri la nord de Harkov, care este al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

În paralel, forțele ucrainene au pierdut un oraș din estul țării. După săptămâni de rezistență, trupele ucrainene s-au retras din orașul Rubijne din regiunea Luhansk, potrivit unor informații folosite de CNN. Lupte intense au fost la periferia industrială a orașului. De asemenea, un pod care leagă Rubijne de orașul vecin Severodonetsk a fost distrus, ceea ce arată că ucrainenii au adoptat noi linii de apărare.

Nu a existat nicio confirmare oficială din partea Statului Major ucrainean că trupele ucrainene au părăsit periferia orașului Rubijne.

Trupele ucrainene continuă să apere Severodonetsk, care a fost bombardat în ultimele săptămâni. Se crede că aproximativ 15.000 de civili se află încă în Severodonetsk, dintr-o populație de 100.000 de locuitori de dinainte de război. Orașul este distrus în proporție de peste 70%, potrivit adminstrației locale.

„Evacuarea este suspendată pentru că este imposibil să se circule pe un drum care este bombardat în mod constant. De îndată ce situația se va stabiliza, evacuarea va fi reluată", a declarat joi șeful administrației civile-militare din Severodonetsk, Oleksandr Stryuk.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: razboi ucraina