x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul dintre SUA și UE, pe punctul să înceapă

Războiul dintre SUA și UE, pe punctul să înceapă

de Şerban Mihăilă    |    09 Mar 2018   •   11:50
Războiul dintre SUA și UE, pe punctul să înceapă
Sursa foto: Lukasz Kobus/EU/Lukasz Kobus

Deși europenii nu-și doresc un război comercial cu americanii, Uniunea Europeană este pregătită să riposteze, în cazul în care Statele Unite vor implementa tarife suplimentare la importurile de oțel și aluminiu, măsură anunțată deja de președintele american, Donald Trump. Șeful Casei Albe promitea, săptămâna trecută, tarife mai mari cu 25% la importurile de oțel și de 10% la cele de aluminiu.

„Dacă Donald Trump va implementa măsurile în această zi, avem un întreg arsenal la dispoziţie pentru a răspunde”, a declarat, ieri, Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare. El a precizat că, într-o astfel de eventualitate, Bruxelles-ul va adopta măsuri simetrice și, în același timp, se va adresa Organizației Mondiale a Comerțului. „SUA trebuie să înţeleagă că am ajunge într-o situaţie în care toate părţile au de pierdut”, a afirmat liderul european. La rândul său, ministrul de Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, a declarat, tot ieri, că Europa trebuie să adopte un răspuns ferm la decizia preşedintelui Donald Trump de a impune tarife suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu. „Europa trebuie să îşi arate puterea. Trebuie să răspundem cu fermitate”, a spus Le Drian. Şi ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, a precizat că Uniunea Europeană trebuie să adopte un răspuns la anunţul preşedintelui american cu privire la tarifele la importurile de oţel şi aluminiu. „Trebuie să reacţionăm şi să ne adresăm Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, a afirmat ministrul german al Economiei.

Europenii au pregătit riposta

La rândul ei, Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerț, a anunțat că Bruxelles-ul pregătește o listă provizorie cu produse americane pe care UE ar putea să le taxeze semnificativ. „Pe această listă se regăsesc produse din oţel, produse industriale şi agricole. De asemenea, pe listă se află anumite tipuri de bourbon şi alte produse, precum untul de arahide, sucul de portocale și afinele", a precizat Cecilia Malmstrom. Europenii exportă anual în SUA oţel în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro şi aluminiu în valoare de un miliard de euro. Taxele vamale preconizate de Trump, considerate drept măsuri protecţioniste de UE, ar putea să aducă europenilor prejudicii evaluate la 2,8 miliarde euro, potrivit calculelor Comisiei Europene. În plus, pe lângă restricționarea accesului pe piaţa americană a siderurgiştilor europeni, taxele lui Donald Trump ar putea deturna către Europa o parte din producţia siderurgică a altor ţări, care nu vor mai găsi debuşee în SUA.

Nu există câștigători într-un război comercial (…)Evaluăm o listă provizorie de produse americane pe care le-am putea taxa semnificativ”.

Cecilia Malmstrom

„Credem că, până la sfârşitul săptămânii, preşedintele va semna ceva”, declara, de cealaltă parte, Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a lui Trump. „Sunt derogări posibile pentru Mexic, Canada şi, potenţial, pentru alte ţări”, a precizat ea, miercuri, vorbind despre o evaluare „ţară cu ţară”.

×
Subiecte în articol: razboi sua ue