x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe RĂZBOIUL ÎN GAZA CONTINUĂ/Rezoluţia ONU nu e practică

RĂZBOIUL ÎN GAZA CONTINUĂ/Rezoluţia ONU nu e practică

de Sînziana Stancu    |    10 Ian 2009   •   00:00
RĂZBOIUL ÎN GAZA CONTINUĂ/Rezoluţia ONU nu e practică

Premierul israelian a declarat ieri că operaţiunea armată din Fâşia Gaza continuă până când îşi va atinge toate obiectivele.

În ciuda rezoluţiei ONU de încetarea a focului în Fâşia Gaza, adoptată în noaptea de joi spre vineri,  prim-ministrul israelian, Ehud Olmert, citat de Jerusalem Post, a anunţat ieri că ofensiva israeliană în teritoriile palestiniene va continua, “pentru a-i apăra pe cetăţenii israelieni” de atacurile cu rachetă ale militanţilor Hamas. “Israelul nu a fost niciodată de acord ca forţe din exterior să îi determine dreptul la apărare”, a explicat Olmert, aducând ca argument atacul cu rachete lansat chiar în zorii zilei de pe teritoriul palestinian. “Rachetele de dimineaţă”, a spus el, “arată că rezoluţia 1860 a Consiliului de Securitate nu este practică şi că nu va fi respectată de organizaţiile palestiniene ucigaşe”. Hamas a dat o declaraţie aproape asemănătoare, susţinându-şi cauza proprie în acest conflict.

Şi în Ierusalimul de Est situaţia devenise agitată ieri, după rugăciunea musulmană săptămânală. Tineri palestinieni, care declaraseră, ca şi Hamas, ziua de ieri “ziua furiei”, au aruncat cu cocteiluri Molotov şi cu pietre în soldaţii israelieni, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Tot în “vinerea furiei” a expirat şi mandatul preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas. El nu intenţionează să se retragă, putând să mai rămână un an în funcţie, până la următoarele alegeri prezidenţiale, care, după lege, au loc în 2010, simultan cu cele legislative. Dar Hamasul, care controlează Fâşia Gaza, declară că nu îl va mai recunoaşte ca preşedinte.

HOTLINE PENTRU TURNĂTORI
Escaladând campania de control al informaţiilor despre ofensiva sa în Gaza, Israelul a deschis o “linie fierbinte”, unde pot fi “turnaţi” militarii sau politicienii care divulgă secrete de stat privind această ofensivă, scrie BBC online. Pe de altă parte, conflictul israeliano-palestinian se “exportă” şi sub forma reacţiilor antisemite. Grupări teroriste au lansat, pe forumurile site-ului Ummah.com., un îndemn către vizitatori, “de a alcătui o listă cu celebrităţi de origine evreiască”, pe care ele să se răzbune. Între acestea figurează cântăreaţa britanică Amy Whinehouse şi avocatul Prinţesei Diana, Anthony Julius. De peste Ocean, echipa interimară a noului preşedinte american, Barack Obama, a anunţat că, după învestirea lui oficială în funcţie, va încerca să stabilească legături diplomatice “la nivel redus” cu Autoritatea Palestiniană, pentru a o scoate din izolare.

 
“Israelul nu a fost niciodată de acord ca forţe din exterior să îi determine dreptul la apărare”
Ehud Olmert, prim-ministrul israelian

×
Subiecte în articol: externe