x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Răzbunarea lui Putin: Generalul "Armaghedon" din armata rusă, arestat. "Măcelarul din Siria", acuzat că ştia de revolta Wagner

Răzbunarea lui Putin: Generalul "Armaghedon" din armata rusă, arestat. "Măcelarul din Siria", acuzat că ştia de revolta Wagner

de Redacția Jurnalul    |    28 Iun 2023   •   23:22
Răzbunarea lui Putin: Generalul "Armaghedon" din armata rusă, arestat. "Măcelarul din Siria", acuzat că ştia de revolta Wagner
Sursa foto: Hepta

Serghei Surovikin, generalul "Armaghedon" din armata rusă, ar fi fost arestat după revolta Wagner. Surovikin ar fi știut că Evgheni Prigojin va organiza insurgența de la finele săptămânii trecute.

Potrivit Antena 3 CNN, surse de la Moscova susțin că generalul "Armaghedon" s-ar afla acum în izolatorul din Lefortovo.

Nu doar Serghei Surovikin ar fi fost arestat, ci și adjunctul său.

Surovikin este fostul comandant al trupelor ruse din Ucraina și și-a căpătat și renumele "măcelarul din Siria", în urma participării la operațiunile Moscovei în această țară devastată de război civil.

În Ucraina, Surovikin s-a remarcat prin organizarea, în toamna anului trecut, a "retragerii strategice" a trupelor Moscovei din Herson, ceea ce le-a dat forțelor ucrainene posibilitatea de a recaptura orașul practic fără luptă.

El a fost înlocuit la comandă în ianuarie anul curent de Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse.

Decizia de atunci i-a aparținut ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu.

Prin aceeași decizie, Surovikin i-a devenit adjunct lui Gherasimov.

Înaintea lansării rebeliunii Wagner, Prigojin se dezlănţuise împotriva lui Şoigu şi Gherasimov, blamându-i pentru eşecurile operaţiunii ruse în Ucraina şi pentru lipsa de sprijin din partea armatei pentru combatanţii grupului Wagner.

Surovikin a îndemnat grupul Wagner să renunţe la opoziţia sa faţă de conducerea militară şi să se întoarcă la bazele lor chiar înainte ca Prigojin să-şi conducă luptătorii într-un aşa-numit "marş al dreptăţii" spre Moscova. Plecând din oraşul Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, în weekend, Prigojin a dat ordin unităţilor Wagner să se întoarcă din drum când acestea ajunseseră la mai puţin de 200 de kilometri de Moscova.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: putin arest generali serghei surovikin