x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Răzmeriţă la Londra

Răzmeriţă la Londra

de Sînziana Stancu    |    07 Aug 2011   •   21:00
Răzmeriţă la Londra

Politia metropolitana se straduia din greu ieri sa preia controlul si sa restabileasca ordinea in Tottenham, un cartier situat la marginea dinspre nord a capitalei britanice care a fost sambata teatrul unor proteste violente soldate cu jafuri din magazinele ale caror ferestre au fost sparte de manifestanti, batai de strada cu proiectile artizanale, intre care si cocktailuri Molotov, si incendierea mai multor vehicule, inclusiv a doua masini ale Politiei si a unui autobuz cu "imperiala". Nu s-au facut arestari, dar mai multe persoane au fost ranite in cursul luptelor de strada, inclusiv 26 de politisti, intre care opt au fost internati in spital cu rani grave, informeaza presa britanica.

Cauza acestei explozii de violente, fara precedent in ultimii ani in Totttenham, a fost uciderea joi a unui barbat in varsta de 29 de ani, Mark Duggan, in urma unui schimb de focuri cu politisti inarmati. Tottenham este un cartier multietnic din Londra, situat la aproximativ 10 kilometri distanta de punctele de atractie turistica din centrul capitalei britanice, dar si unul dintre cele mai defavorizate din Anglia. In Tottenham, aproximativ o jumatate dintre copii isi duc viata in saracie. Tot aici, in 1985 au fost revolte sangeroase provocate de moartea unei femei din cauza unui atac de cord in timp ce casa ii era perchezitionata de Politie.

Strazile din Tottenham aratau ieri ca dupa razboi, pline de caramizi, pietre, resturi de dispozitive incendiare, cioburi si carcase arse de vehicule. Situatia a degenerat la sfarsitul unui mars pasnic, desfasurat sambata ca omagiu adus lui Duggan, care era si tatal a patru copii. Ei au cerut sa se faca "dreptate", dar au fost nemultumiti cand Politia le-a spus ca ancheta asupra mortii barbatului "va mai dura". Acela a fost momentul cand protestul lor a devenit violent. In cursul acestor violente a fost atacata si o echipa a televiziunii BBC, care inregistra imagini la fata locului, in fata Politiei din cartier, unde se adunasera aproximativ 300 de manifestanti. Si fotoreporterii publicatiei Daily Mail au fost atacati de manifestanti furiosi, mascati, care i-au batut si i-au bruscat, incercand sa le distruga aparatele de fotografiat. Protestatarii au incendiat o cladire cu doua etaje si mansarda situata pe doua strazi, interiorul acesteia transformandu-se in scrum. Sambata seara, tinerii razvratiti s-au razbunat si pe un restaurant McDonald’s, unde au patruns cu forta si au inceput sa-si prepare singuri meniurile, dupa bunul plac.

Ieri, catre pranz, atacurile celor nemultumiti ca nu primisera un "raspuns imediat" despre cauzele mortii lui Duggan, asa cum cerusera prin protestul din fata postului de politie, devenisera sporadice. Comandantul Politiei Metropolitane, Stephen Watson, declara pentru BBC News ca un numar "semnificativ" de ofiteri fusese desfasurat pe strazile din Tottenham pentru a restabili "calmul si normalitatea in zona cat mai curand posibil". Watson a mai spus ca, desi Politia se astepta la proteste in urma mortii lui Duggan, nu si-a imaginat insa ca s-ar putea produce violente de asemenea gravitate. "Pentru cei care au fost implicati intr-o asemenea amploare a violentelor nu exista nici un fel de scuze", a declarat Watson. El a mai precizat ca protestele nu caracterizeaza toata comunitatea din Tottenham si ca, pentru Politie, "de maxima importanta este siguranta publica".

×