x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reabilitează Germania trădătorii de război?

Reabilitează Germania trădătorii de război?

08 Iul 2009   •   00:00

Soldatul german Josef Salz a fost condamnat şi executat prin împuşcare la 8 februarie 1944, la Stettin (acum Szczecin), în Polonia, pentru "trădare de război", scrie ziarul francez Le Monde. În jurnalul său intim, el se prezentase ca un prieten al evreilor şi criticase Wehrmacht-ul (armata germană) şi ierarhia sa. La fel ca şi el, mulţi alţi soldaţi care pur şi simplu au avut o atitudine rezervată faţă de regimul naţional-socialist au avut aceeaşi soartă.



Cele două partide ale marii coaliţii, Partidul Social Democrat (SPD) şi Uniunea Creştin Democrată (CDU), vor să repare ""onoarea"" acestor victime ale justiţie militare naziste, considerate de multă vreme drept criminali de drept comun. Un proiect de lege de reabilitare a celor numiţi "trădători de război" a fost prezentat joi, 2 iulie, în Bundestag /camera inferioară a parlamentului german/. "Elementele care constituie trădarea de război s-au dovedit a fi un instrument al justiţiei naziste, pentru pedepsirea în mod arbitrar, cu pedeapsa cu moartea, a aproape oricărui comportament politic rău văzut", se spune în proiectul de lege.

În arhivele militare, istoricul Wolfram Wette a descoperit 68 de cazuri. Nu este vorba de dezertori ai Wehrmacht-ului, ale căror condamnări au fost anulate în 2002, ci de soldaţi care au participat la o rezistenţă politică: unii i-au ajutat pe prizonierii de război sau pe evrei, alţii au împărţit manifeste care îndemnau la rezistenţă sau au vândut arme pe piaţa neagră. Printre ei se află doi prizonieri de război francezi condamnaţi pentru legăturile cu Rezistenţa franceză.

Această iniţiativă parlamentară nu a fost promovată decât după o schimbare radicală a poziţiei creştin-democraţilor, care au refuzat până acum să reabiliteze în bloc aceste victime. Ei se temeau de crearea unei confuzii între cei din Rezistenţă şi criminalii de drept comun, şi au pledat mai degrabă în favoarea abrogării acestor hotărâri pentru fiecare caz în parte. Un argument nu prea serios dat fiind că niciunul dintre descendenţi nu a îndrăznit să solicite reexaminarea condamnărilor. "Aveau o imagine foarte negativă în interiorul societăţii germane", explică Wolfram Wette.

Cercetările pe care le-a efectuat istoricul arată că toţi "trădătorii de război" era victime ale regimului hitlerist. Ele au fost confirmate printr-o expertiză a Ministerului Justiţiei, la începutul anului 2009.

Deputaţii partidului "die Linke" (stânga radicală) au cerut din 2007 reabilitarea acestor soldaţi. Social-democraţii (SPD), favorabili acestui proiect, nu au vrut să se alieze stângii radicale şi au preferat să aştepte recenta schimbare de poziţie a partenerilor de coaliţie, uniunile creştine CDU-CSU. În mod concret, textul modifică o lege din 1998 privind abrogarea hotărârilor tribunalelor militare naziste. El trebuie să fie adoptat de Bundestag, la 26 august, precizează în final ziarul.

×
Subiecte în articol: externe razboi