Construite în plin avânt imobiliar, însă lovite de criza din 2008, peste 11 milioane de locuinţe sunt în prezent neocupate în Europa. Mai puţin de jumătate dintre ele ar fi suficiente pentru a caza cele 4 milioane de persoane fără adăpost de pe continent, notează cotidianul francez Le Figaro.
Cifrele sunt "şocante", în opinia organizaţiilor de ajutorare a persoanelor fără adăpost. În Europa, peste 11 milioane de locuinţe sunt vacante, potrivit unei anchete The Guardian. Mai puţin de jumătate dintre ele ar fi suficiente pentru ca nicio persoană să nu mai doarmă pe stradă, asigură Freek Spinnewijn, directorul Federaţiei europene a organizaţiilor naţionale care se ocupă de persoanele fără adăpost.
Cu 3,4 milioane de locuinţe neocupate, Spania se situează în fruntea clasamentului, potrivit unui recensământ din 2011. Franţa ocupă locul doi, cu 2,4 milioane de locuinţe, potrivit datelor din 2012 ale Institutului Naţional de Statistică şi Studii Economice. Cu un număr situat între 2 şi 2,7 milioane de locuinţe vacante, Italia se află pe locul trei, urmată de Germania (1,8 milioane), de Portugalia (735.000) şi Marea Britanie (700.000). În total, numărul locuinţelor neocupate depăşeşte 11,7 milioane, în condiţiile în care Uniunea Europeană numără 4,1 milioane de persoane fără adăpost.
"Casele sunt construite pentru a fi locuite de oameni. Dacă ele nu sunt ocupate, înseamnă că ceva grav s-a întâmplat pe piaţa locuinţelor", subliniază pentru publicaţia britanică David Ireland, preşedintele asociaţiei Empty Homes, care militează pentru ca locuinţele vacante să fie puse la dispoziţia celor care au nevoie. Majoritatea acestor locuinţe sunt în mod sigur degradate sau prost amplasate, însă "există destule pentru a rezolva problema persoanelor fără adăpost din Europa", conchide Ireland.
Multe dintre aceste locuinţe au fost construite în timpul avântului imobiliar, la începutul crizei din 2008. Considerate investiţii, proprietarii nu au avut niciodată intenţia de a locui în ele. Sute de mii de proiecte imobiliare nefinalizate au fost deja rase de pe suprafaţa pământului, pentru a provoca o majorare a preţurilor, afirmă The Guardian.
Spania este un exemplu tipic. La mijlocul anilor 2000, mai mult de 800.000 de locuinţe erau construite în fiecare an, iar preţurile au crescut cu 44%. Astăzi, 3,4 milioane de proprietăţi sunt abandonate, adică 14% din parcul imobiliar spaniol. Circa 500.000 de locuinţe nefinalizate au fost abandonate.
Cu precădere afectate sunt regiunile turistice, păcălite de mirajul cererii din partea cumpărătorilor britanici şi germani, care îşi căutau "un loc sub soare". La Torre-Pacheco, o regiune turistică situată la un sfert de oră de Marea Mediterană, peste o treime dintre cele 20.000 de locuinţe rămân nelocuite. Cele mai multe dintre aceste locuinţe au fost confiscate de bănci, după ce proprietarii lor nu au mai fost în stare să-şi ramburseze împrumutul.
Astfel, consiliile municipale din Catalonia ameninţă băncile cu o amendă de 100.000 de dolari dacă aceste proprietăţi rămân goale mai mult de doi ani de zile. La Terrassa, un mic oraş situat la nord de Barcelona, băncile, care deţin peste 5.000 de locuinţe, au fost somate să ia toate măsurile necesare pentru a găsi locatari sau pentru a le pune la dispoziţia oraşului, care să le transforme în locuinţe sociale.
La nivel european, deputaţii au solicitat din nou Comisiei Europene să elaboreze o strategie pentru persoanele fără adăpost, estimând că UE "are un rol de jucat", conchide Le Figaro.