x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rebelii au preluat controlul asupra unui oraş strategic din estul Siriei

Rebelii au preluat controlul asupra unui oraş strategic din estul Siriei

de Agerpres    |    22 Noi 2012   •   12:09
Rebelii au preluat controlul asupra unui oraş strategic din estul Siriei
Sursa foto: John Cantlie/AFP

Rebelii sirieni au preluat joi controlul asupra oraşului Mayadin, în provincia Deir Ezzor (est), fapt pentru care controlează o amplă zonă de-a lungul frontierei cu Irak, a informat Observatorul sirian pentru drepturile omului, citat de AFP.

'Zona, care se întinde de la frontiera irakiană la liziera Deir Ezzor, este cel mai important sector care scapă în întregime controlului armatei', a spus preşedintele Observatorului, Rami Abdul-Rahman.

După un asediu de trei săptămâni şi un asalt în cursul căruia cel puţin şase soldaţi au fost ucişi, insurgenţii au preluat joi controlul asupra unei tabere militare din apropiere de Mayadin.

'Potrivit primelor informaţii, soldaţii s-au retras la o bază a armatei la peste 80 de kilometri de Mayadin', a adăugat organizaţia neguvernamentală, care se sprijină pe o amplă reţea de militanţi şi medici de pe teritoriul Siriei. Apoi, oraşul a căzut în mâinile insurgenţilor.

Rebelii controlează şi o mare parte a nordului Siriei, în provinciile Alep şi Idleb, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Regiunea Deir Ezzor deţine cele mai mari zăcăminte de hidrocarburi ale Siriei, iar rebelii preluaseră deja controlul asupra unui câmp petrolier la începutul lunii noiembrie.

Activiştii sirieni au mai semnalat că avioane de luptă au distrus o clădire de lângă un spital din oraşul Alep, ucigând cel puţin 13 persoane, potrivit Reuters.

Rami Abdul-Rahman a precizat că un medic care lucra la spital şi doi copii de pe stradă se numărau printre persoanele ucise miercuri.

De la mijlocul lunii martie 2011, Siria este zguduită de o revoltă populară devenită conflict armat împotriva actelor de represiune ale regimului. Violenţele s-au soldat cu peste 40.000 de morţi în 20 de luni, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.

×
Subiecte în articol: siria conflict siria rebeli granita irak