x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rebelii libieni au cucerit reşedinţa lui Muammar Gaddafi, după două zile de lupte acerbe

Rebelii libieni au cucerit reşedinţa lui Muammar Gaddafi, după două zile de lupte acerbe

23 Aug 2011   •   08:23
Rebelii libieni au cucerit reşedinţa lui Muammar Gaddafi, după două zile de lupte acerbe

UPDATE: Fortele rebele au intrat in resedinta liderului libian, Muammar Gaddafi, care pare ca a fost cucerita, informeaza Reuters. Rebelii care au intrat si sunt de ordinul sutelor trag focuri de arma in aer pentru a sarbatori evenimentul. Aparent, fortele NATO ar fi bombardat zidurile resedintei pentru a facilita accesul rebelilor.

Resedinta lui Muammar Gaddafi, denumita Bab al-Aziziya, este o fosta unitate militara, bine securizata, pana in prezent, de fortele loiale ale colonelului.

Vestea s-a raspandit in toata capitala Libiei, oamenii iesind pe strazi sa sarbatoreasca. La televiziunea cazuta acum in mainile rebelilor se difuzeaza cantece patriotice si mesaje pacifiste.

'Vrem libertate, nu razbunare', suna unul dintre acestea.

In ceea ce-l priveste de Muammar Gaddafi, in cazul in care acesta s-ar fi aflat in resedinta sa, este posibil sa fi scapat prin unul dintre numeroasele tuneluri subterane care traverseaza capitala.

UPDATE: Muammar Gaddafi s-ar afla in Tripoli si nu ar avea intentia sa paraseasca tara, a declarat Kirsan Iliumjinov, un fost guvernator de provincie ruseasca si un apropiat al familiei Gaddafi.

Iliumjinov spune ca ar fi primit un telefon de la fiul lui Gaddafi, Muhammad, care ar fi spus ca se afla alaturi de tatal sau. Muhammad ar fi adaugat ca fortele guvernamentale tocmai: 'dau afara sobolanii rebeli din oras'.

Iliumjinov, care este acum presedintele Federatiei Ruse de Sah, dar si un partener ocazional de sah al lui Gaddafi, spune ca a vorbit inclusiv cu liderul libian, care i-ar fi spus: "Sunt viu si sanatos. Sunt la Tripoli si nu intentionez sa parasesc Libia. Sa nu crezi in stirile mincinoase ale televiziunilor Vestului".

UPDATE: Postul de radio al rebelilor libieni a anuntat ca acestia au reusit sa treaca de una dintre portile imobilului in care se banuieste ca ar sta Muammar Gaddafi.

UPDATE: Lupte violente cu rachete si artilerie grea au loc in jurul complexului rezidential al colonelului Muammar Kadhafi in cartierul Bab-al-Aziziya din Tripoli, scrie AFP.

Citeste si: Ultimele ore ale regimului Gaddafi - luptele continua la Tripoli (video si foto)


Complexul este situat in apropiere de hotelul Rixos, unde sunt cazati jurnalistii straini. Cladirea a fost zguduita in jurul orei 09.00 GMT (12.00 ora Romaniei) de o explozie puternica produsa in apropiere, ceea ce a creat panica in randul reporterilor.

Avioane, cel mai probabil ale NATO, survoleaza orasul, iar confruntari intre rebeli si fortele loiale lui Kadhafi au loc si in alte cartiere situate in apropierea hotelului Rixos. Soldatii regimului sunt postati in jurul hotelului, unde sunt blocati circa 30 de jurnalisti internationali, si se aud tiruri de artilerie grea.

Apa si curentul electric sunt in continuare intrerupte la hotel si nu au fost restabilite decat timp de o ora pe parcursul noptii.

“Arestat' luni, Saif al-Islam Gaddafi a aparut in mijlocul sustinatorilor si a dat interviuri presei straine

Dupa ce luni rebelii libieni anuntasera arestarea lui Saif al-Islam Gaddafi, unul dintre fiii dictatorului de la Tripoli, a aparut cateva ore mai tarziu in mijlocul sustinatorilor, clamand victoria partizanilor tatalui sau.

“Suntem aici. Aceasta este tara noastra, aici este poporul nostru, aici vom trai si vom muri', a declarat Saif, care a facut, alaturi de jurnalistii straini, un tur al zonelor din capitala Tripoli aflate sub controlul fortelor guvernamentale.

Saif i-a trimis "la dracu'" pe oficialii Curtii Internationale de Justitie, care au emis un mandat de arestare pe numele sau, anuntand retinerea sa in cursul zilei de luni, anuntand ca Muammar Gaddafi “este in siguranta. Este bine aparat, nu a fugit nicaieri si isi va apara tara si poprul pana la capat'.

×