x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rebeliune armată în Rusia. Ancheta penală împotriva lui Evgheni Prigojin continuă

Rebeliune armată în Rusia. Ancheta penală împotriva lui Evgheni Prigojin continuă

de Redacția Jurnalul    |    26 Iun 2023   •   16:30
Rebeliune armată în Rusia. Ancheta penală împotriva lui Evgheni Prigojin continuă
Sursa foto: Hepta

Șeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, este anchetat penal de FSB pentru organizarea unei rebeliuni armate, potrivit cotidianului Kommersant.

El este cercetat potrivit art. 270 din Codul Penal al Federației Ruse, fiind pasibil la circa 12-20 de ani de închisoare, pentru așa-numitul  "marş al dreptăţii", organizat de Prigojin în noaptea de vineri/sâmbătă, când a trecut granița din Ucraina în regiunea Rostov pentru a se îndrepta spre Moscova, după ce a acuzat armata rusă de atac asupra unei tabere de mercenari Wagner, din spatele frontului. Apoi și-a retras acuzațiile pentru care nu are probe.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a deschis ancheta dar Parchetul General ar fi anulat decizia, după ce s-a ajuns la un acord, despre care nu există informații, în urma căruia Prigojin s-a retras în Belarus. Se pare însă că dosarul penal nu a fost închis.

Șeful grupării Wagner a acuzat în repetate rânduri conducerea militară rusă, printre care și pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful de Stat Major General, Valeri Gherasimov, de incompetență. 

Prigojin a abandonat însă acțiunea, când se afla la circa 200 km de Moscova, motivând că nu vrea "o mai mare vărsare de sânge". 

Rebeliunea a luat astfel sfârșit în mai puțin de 24 de ore și a fost mediată de Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului. 

Anterior, Vladimir Putin a ordonat unităților ruse să semneze contracte cu Ministerul Apărării înainte de 1 iulie. 


 

×