El este cercetat potrivit art. 270 din Codul Penal al Federației Ruse, fiind pasibil la circa 12-20 de ani de închisoare, pentru așa-numitul "marş al dreptăţii", organizat de Prigojin în noaptea de vineri/sâmbătă, când a trecut granița din Ucraina în regiunea Rostov pentru a se îndrepta spre Moscova, după ce a acuzat armata rusă de atac asupra unei tabere de mercenari Wagner, din spatele frontului. Apoi și-a retras acuzațiile pentru care nu are probe.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) a deschis ancheta dar Parchetul General ar fi anulat decizia, după ce s-a ajuns la un acord, despre care nu există informații, în urma căruia Prigojin s-a retras în Belarus. Se pare însă că dosarul penal nu a fost închis.
Șeful grupării Wagner a acuzat în repetate rânduri conducerea militară rusă, printre care și pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful de Stat Major General, Valeri Gherasimov, de incompetență.
Prigojin a abandonat însă acțiunea, când se afla la circa 200 km de Moscova, motivând că nu vrea "o mai mare vărsare de sânge".
Rebeliunea a luat astfel sfârșit în mai puțin de 24 de ore și a fost mediată de Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului.
Anterior, Vladimir Putin a ordonat unităților ruse să semneze contracte cu Ministerul Apărării înainte de 1 iulie.