x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Referendum istoric - Muntenegrenii decid maine daca se despart de sarbi

Referendum istoric - Muntenegrenii decid maine daca se despart de sarbi

de Irina Cristea    |    20 Mai 2006   •   00:00
Referendum istoric - Muntenegrenii decid maine daca se despart de sarbi

Dupa trei ani de existen-ta, Uniunea Serbia si Muntenegru este la un pas de destramare. Muntenegrenii decid maine prin referendum daca mentin parteneriatul cu Belgradul sau vor independenta.

Uniunea Serbia si Muntenegru ar putea deveni istorie daca muntenegrenii decid maine ca vor sa renunte la parteneriatul cu sarbii. Ei sunt chemati la urne pentru a raspunde cu "da" sau "nu" la intrebarea "Doriti ca Muntenegru sa fie un stat independent, cu legitimitate internationala si juridica?". Pentru ca victoria sa fie validata, e nevoie ca 50% din cei 485.000 de alegatori sa se prezinte la urne, iar 55% din acestia sa raspunda afirmativ, comenteaza AFP.

DIN 2003. Serbia militeaza intens pentru mentinerea uniunii cu Muntenegru, iar Uniunea Europeana nu vede cu ochi foarte buni aparitia a inca un "microstat". De altfel, Uniunea Serbia si Muntenegru a luat fiinta tocmai in urma insistentei Bruxelles-ului, in frunte cu inaltul reprezentant pentru Politica Externa al UE, Javier Solana. De aici si denumirea "Solania", cu care este uneori alintata in regiune. Uniunea dateaza din 2003, iar muntenegrenii si-au dat cu greu acordul. Argumentul cel mai vehiculat a fost ca "uniti" cu Serbia vor avea sanse mai mari de a deveni membri ai UE decat daca ar fi independenti.

Potrivit Constitutiei Uniunii Serbia si Muntenegru, exista un presedinte comun al celor doua tari si un Parlament comun, care se reuneste foarte rar. Dincolo de presedintele comun, mai mult onorific, Serbia si Muntenegru au cate un presedinte si un premier propriu. Exista si un Consiliu de Ministri al Uniunii, din care fac parte detinatorii portofoliilor ministerelelor Apararii, Afacerilor Externe, Relatiilor Economice Internationale, Relatiilor Economice Interne si Drepturilor Omului. Serbia si Muntenegru isi decid separat politicile interne si economice. Daca devine independent, Muntenegru va oferi o baza militara Americii sau Rusiei, informeaza presa din SUA, citand surse diplomatice.

CE II DESPARTE. Motivul pentru care autoritatile de la Podgorita trag tare pentru independenta tine tocmai de argumentul cu care au fost convinsi sa faca parte din Uniunea Serbia si Muntenegru. Muntenegrenii spun ca problemele Serbiei ii tin in loc si ca perspectiva europeana se indeparteaza. Ei invoca decizia recenta a Comisiei Europene de a suspenda discutiile cu Belgradul, din cauza cooperarii insuficiente cu Tribunalul Penal International. Or, spun muntenegrenii, astfel de probleme nu ii privesc. Una dintre ingrijorarile comunitatii internationale este ca in Muntenegru exista un numar mare de sarbi care nu doresc independenta si exista riscul izbucnirii unor conflicte.

×