x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Refugiaţii ajunşi în Croaţia vor să plece spre Germania

Refugiaţii ajunşi în Croaţia vor să plece spre Germania

17 Sep 2015   •   22:19
Refugiaţii ajunşi în Croaţia vor să plece spre Germania
Sursa foto: antena3.ro

Refugiaţii care au ajuns în Croaţia, venind dinspre Serbia, fac tot posibilul pentru a părăsi cât mai repede centrele de primire unde au fost conduşi de autorităţile croate şi încearcă fiecare să găsească un mijloc de transport către Slovenia, cu obiectivul de a ajunge în final în Austria sau Germania, relatează agenţia EFE într-un reportaj publicat joi.

'Vrem să mergem în Germania. Mulţumim Croaţia, dar în Germania vom fi ajutaţi, acolo vom găsi de lucru', spune un sirian în vârstă de 20 de ani, singurul care vorbeşte engleza dintre cei opt membri ai familiei sale. Această familie face parte din primul grup de 350 de imigranţi, aproape toţi sirieni, care au intrat miercuri în Croaţia după ce frontiera Serbiei cu Ungaria a devenit practic de netrecut în urma instalării gardului de sârmă ghimpată.

Acest grup a fost condus la centrul de primire a refugiaţilor de la Porin, în apropierea capitalei Zagreb, unde au fost înregistraţi, au primit mâncare şi medicamente şi au stat peste noapte. Dar dimineaţă ei şi-au dat seama că sunt închişi acolo, motiv pentru care au pornit un protest de la ferestre improvizând pancarte cu inscripţii în engleză precum 'Libertate' sau 'Vrem să mergem în Germania'.

Drept urmare, în cursul după-amiezii, autorităţile croate au început să-i lase să iasă din centru, dar numai în grupuri separate. Odată ieşiţi de acolo, imigranţii au început să întrebe localnicii cum pot ajunge la cea mai apropiată gară. Unii au pornit pe jos către gară, în timp ce alţii au luat taxiuri. Toţi doresc să ajungă la frontiera cu Slovenia, dar nu ştiu ce se va întâmpla acolo, pentru că această ţară a anunţat că nu va crea un coridor pentru refugiaţii care se îndreaptă către Austria.

Dar nu toţi dispun de mijloacele financiare sau de suficientă forţă pentru a-şi continua călătoria către Europa Occidentală. 'Nu mai avem bani să ajungem în Germania, aşa că a trebuit să cerem azil aici. Cum se numeşte această ţară? Croaţia, da, Croaţia. Nu e bine, dar nu mai avem bani să mergem mai departe', spune resemnat un alt sirian.

Până joi la prânz, aproape 9.000 de imigranţi veniţi din Orientul Mijlociu au pătruns în Croaţia, ţară devenită acum noul punct fierbinte al aşa-numitei 'rute a Balcanilor', autorităţile de la Zagreb anunţând deja că nu pot face faţă acestui aflux.

Sursa: Agerpres

×