x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regatul Unit, în pericol! Premierul Scoției vrea referendum pentru independență în 2023

Regatul Unit, în pericol! Premierul Scoției vrea referendum pentru independență în 2023

10 Oct 2022   •   10:20
Regatul Unit, în pericol! Premierul Scoției vrea referendum pentru independență în 2023

Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon este încrezătoare că un al doilea referendum privind independența Scoției față de Marea Britanie ar putea avea loc în octombrie anul viitor, a declarat ea duminică, potrivit Reuters.

Cea mai înaltă instanță britanică va începe marți să analizeze argumentele pentru a permite organizarea unui referendum de secesiune fără aprobarea premierului britanic Liz Truss și a guvernului său.

În cadrul unui plebiscit din 2014, aprobat de guvernul britanic, scoțienii au respins independența cu 55%-45%. Cu toate acestea, Partidul Național Scoțian susține că votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, organizat doi ani mai târziu, a schimbat situația în totalitate.

Nicola Sturgeon anunță că, deoarece alegătorii au susținut partidele pro-independență în alegerile pentru parlamentul scoțian de anul trecut, a existat un mandat pentru ca acestea să prezinte un proiect de lege pentru organizarea unui nou referendum pe 19 octombrie 2023.

Ea s-a declarat încrezătoare într-un verdict favorabil.

„Da, sunt încrezătoare că acest lucru se poate întâmpla. Să așteptăm și să vedem ce spune instanța. Sunt încrezătoare că Scoția va deveni independentă", a declarat Sturgeon la BBC TV.

Premierul Sturgeon a promis că o înfrângere la Curtea Supremă ar însemna că partidul său va lupta la următoarele alegeri la nivel britanic, care vor avea loc în 2024, doar pe o platformă privind independența Scoției, ceea ce ar face din aceasta un referendum „de facto".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: scotia