x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regele Charles al III-lea se va adresa unei națiuni în doliu

Regele Charles al III-lea se va adresa unei națiuni în doliu

09 Sep 2022   •   09:40
Regele Charles al III-lea se va adresa unei națiuni în doliu

Regele Charles al Marii Britanii se va adresa vineri unei națiuni în doliu după moartea mamei sale și a figurii emblematice a țării, regina Elisabeta, la vârsta de 96 de ani, scrie Reuters.

Charles, care s-a grăbit să fie alături de regină înainte ca aceasta să se stingă din viață joi, ar urma să se întoarcă la Londra împreună cu soția sa Camilla, acum regină consort, înainte de a se întâlni cu premierul și de a face o declarație televizată.

Moartea reginei, cel mai longeviv monarh britanic și o prezență impunătoare pe scena mondială timp de șapte decenii, a atras condoleanțe din întreaga lume.

La primele ore ale dimineții în Londra, membrii publicului continuau să depună flori în fața Palatului Buckingham, iar pe panourile publicitare din oraș erau afișate mesaje de condoleanțe. Ziarele au publicat pe prima pagină fotografii omagiale pentru regină.

Joi, mii de oameni s-au adunat în fața palatului reginei, unde vestea a fost întâmpinată cu tăcere, în timp ce steagul a fost coborât la jumătatea catargului.

Mulți au descris un sentiment de șoc la moartea singurului monarh pe care majoritatea britanicilor l-au cunoscut vreodată.

"Ea este persoana pe care am admirat-o întotdeauna", a declarat pentru Reuters o pensionară în lacrimi, Christine West, în fața castelului Windsor. "Este o zi tristă pentru noi toți".

Charles, care a devenit automat monarh al Regatului Unit și șef de stat al altor 14 teritorii, printre care Australia, Canada și Noua Zeelandă, a declarat că decesul a fost un moment de mare tristețe pentru el și familia sa.

"Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în regate și în Commonwealth, precum și de nenumărați oameni din întreaga lume", a declarat acesta.

Regele Charles se va întâlni vineri cu prim-ministrul Liz Truss, înainte de a se adresa țării. Vor fi trase, de asemenea, salve de tun.

"Moartea Majestății Sale Regina este un șoc uriaș pentru națiune și pentru lume", a declarat Truss în fața biroului său din Downing Street, unde steagul, ca și cele de la palatele regale și clădirile guvernamentale din Marea Britanie, a fost coborât în bernă.

"La bine și la rău, Regina Elisabeta a II-a ne-a oferit stabilitatea și puterea de care aveam nevoie. Ea a fost chiar spiritul Marii Britanii - iar acest spirit va dăinui".

Vestea a uimit nu doar oamenii din Marea Britanie, condoleanțe sosind din partea liderilor din întreaga lume.

"Moștenirea ei va fi mare în paginile istoriei britanice și în povestea lumii noastre", a declarat președintele american Joe Biden într-o declarație.

Regina Elisabeta a II-a, care a fost, de asemenea, cel mai în vârstă și cel mai longeviv șef de stat din lume, a urcat pe tron după moartea tatălui său, regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, când avea doar 25 de ani.

Ea a fost încoronată în luna iunie a anului următor. Prima încoronare televizată a fost o avanpremieră a unei noi lumi.

"M-am angajat cu sinceritate să mă pun în slujba voastră, așa cum mulți dintre voi v-ați angajat în slujba mea. De-a lungul întregii mele vieți și cu toată inima mea mă voi strădui să fiu demnă de încrederea voastră", a spus ea într-un discurs adresat supușilor săi în ziua încoronării.

Elisabeta a devenit monarh într-o perioadă în care Marea Britanie încă mai păstra o mare parte din vechiul său imperiu, Winston Churchill fiind prim-ministrul Marii Britanii, în timp ce Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietică și războiul din Coreea făcea ravagii.

Lipsită de simbolul său de continuitate și de rezistență, Marea Britanie își începe noua eră într-o gravă criză economică, marcată de despărțirea de Europa și de o populație nemulțumită de ani de lupte politice și scandaluri.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: regele charles