"Împreună putem. Trebuie să recăpătăm încrederea în Spania". Acesta a fost unul dintre mesajele transmise de Regele Juan Carlos al Spaniei, în cadrul unui interviu difuzat vineri seară de televiziunea spaniolă, cu câteva ore înainte ca monarhul să împlinească 75 de ani.
După 37 de ani de domnie, regele Juan Carlos susţine că se simte mândru şi norocos că şi-a putut îndeplini datoria de spaniol şi de rege, şi a numit generaţia din care face parte "generaţia libertăţii", mai ales întrucât "trecerea de la un sistem la altul /de la dictatura franchistă la democraţie, n.r./ nu a fost uşoară. Iar despre spanioli, monarhul crede că virtutea cea mai importantă care îi caracterizează, şi care este totodată şi cel mai mare defect, este pasiunea, patima lor, "la bine şi la rău".
Despre criza economică, ale cărei efecte şi repercusiuni îi preocupă cel mai mult pe spanioli, regele Juan Carlos a spus că este îngrijorat de "intransigenţă" şi "politici de ruptură", dar şi de situaţia grea a multor familii "care nu pot trăi demn".
"Desigur, eu cred că împreună putem. Ceea ce trebuie recăpătat, mai mult decât orice, este încrederea în noi înşine, speranţa, şi mai ales încrederea în Spania. Am trecut deja peste multe lucruri", a spus monarhul.
Prinţul Felipe de Asturias este, în opinia regelui Spaniei, "cel mai pregătit" dintre toţi prinţii moştenitori pe care i-a avut ţara de-a lungul vremurilor. "Ca fiu, este o binecuvântare căzută din cer. Ca om, observ mai ales marea lui onestitate intelectuală. Este foarte bine pregătit, şi fidel, foarte fidel, mai ales mie /.../. Putem să avem încredere şi siguranţă şi mai ales, să ştim că avem pe cineva pregătit", a mai spus monarhul despre moştenitorul tronului. Regele Juan Carlos a vorbit şi despre tatăl său, Juan din Bourbon, contele de Barcelona, despre care şi-a amintit că a fost cel care l-a învăţat că "trebuia să fiu regele tuturor spaniolilor" şi i-a şi transmis dragostea şi fidelitatea faţă de ţară.
Regele Juan Carlos al Spaniei s-a născut în 5 ianuarie 1938, la Roma, unde se afla familia regală, după ce a fost obligată să abandoneze Spania, la proclamarea republicii, în 1931, şi după abdicarea bunicului său, Regele Alfonso XIII. Părinţii lui au fost Juan de Bourbon şi Battenberg, şi María de las Mercedes de Bourbon şi Orleans. El a fost cel care a coordonat tranziţia spre democraţie a Spaniei, după moartea dictatorului Francisco Franco, asumând prerogativele de şef de stat, şi angajându-se să fie monarhul tuturor spaniolilor.